
Закуската е най-важното хранене в турската култура. Сервира се с особен лукс, като на масата се поставят различни ястия и черен чай в традиционни чаши или кафе, приготвено в турчин. Едно от най-популярните ястия за закуска е менемен – вид омлет с добавка на домат, зелени чушки и подправки. Понякога към ястието се добавя сирене фета, както и пастърма или говеждо месо.
Името на ястието идва от град Менемен в турската провинция Измир. Предлагаме ви да приготвите тази версия на бъркани яйца по турски.
Необходими Продукти:
2 домата
8 яйца
2 с.л. зехтин
1 глава лук
1 ч.л. сол
3 скилидки чесън
2 червени чушки
2 с.л. доматена паста
1 ч.л. млян черен пипер
1 ч.л. сушен риган
Начин на Приготвяне:
Настържете доматите на едро ренде. Чушката, лукът и чесънът се нарязват на ситно. Разбийте всички яйца в отделна купа.
Добавете лука и солта в тиган със сгорещено олио. След 3 минути добавете черен пипер и чесън, гответе до омекване на зеленчуците (около 5 минути).
Към зеленчуковата смес добавете доматеното пюре, настърганите домати, черния пипер и ригана. Гответе на слаб огън до сгъстяване, като разбърквате от време на време.
Добавете разбитите яйца в тигана, разбъркайте зеленчуковата смес. Оставете да къкри на умерен огън 5-7 минути, докато сместа се сгъсти. При сервиране полейте отгоре с малко зехтин и поръсете с нарязан магданоз, пише chefandgastro.com.