Протестиращи: Искамe Борисовата градина за джогинг, не за магистралинг

Протестиращи: Искамe Борисовата градина за джогинг, не за магистралинг
Изсичането на 25 дървета ще допринесе единствено за влошаването на качеството на живот за гражданите, смятат еколози. Снимка: Уикипедия
A A+ A++ A

Десетки граждани протестираха пред Столична община срещу плановете за строеж на нов път в местността „Погребите” в Борисовата градина.

Те носеха плакати с надписи: „Искам Борисовата градина за джогинг, не за магистралинг", „Борисова градина, а не МухоБойко Борисова", „Не е нужно да сечете горите, за да гепите парите", „Диков, пак ли ти?", „Защо ни е задънена магистрала в Борисовата?", „Градина, дървета, а не задънени магистрали", „Диков, колко кешира този път", „Лентичка за рязане = 20 млн.", предаде БГНЕС.

Стана ясно, че засега е оттеглено предложението за доклада, свързан с плановете за строеж на нов път в Борисовата градина, за да се обсъди допълнително.

По повод обещанието на столичния кмет Йорданка Фандъкова, че предложението е оттеглено, Деница Петрова от „Грийнпийс" заяви, че това им дава повече време.

„Истината е, че този проект се разви с бясна скорост. Разбрахме в края на октомври за неговото съществуване, но за две седмици той успя да мине през обществено обсъждане, през експертните комисии и изведнъж дори беше включен в дневния ред на Столичния общински съвет (СОС), което е невероятна бързина за такива бюрократични процедури", коментира Петрова.

Тя подчерта, че според столичната РИОСВ не трябва да се прави екологична оценка, което за протестиращите е недопустимо.

„В много кратки срокове обществото научава за плановете на общината и изведнъж започваме почти да строим и да сечем дървета без да има екологична оценка и изследвания, които казват, че трафикът ще бъде облекчен”, каза Петрова.

Тя обясни, че основният довод на главния архитект на Столична община Петър Диков е, че трафикът ще бъде облекчен и няма да има задръствания.

„Но няма изследвания, които наистина да показват това и да убедят гражданите”, заяви Петрова.

Протестиращите са изпратили писмо до кмета Фандъкова и председателя на СОС Елен Герджиков с аргументите си защо не трябва да се строи този път.

Изсичането на 25 дървета ще допринесе единствено за влошаването на качеството на живот за гражданите, посочват те.

Според тях това е мярка, която директно насърчава автомобилния транспорт и заличава и без това оскъдните зелени площи.

Столичните общински съветници почетоха с минута мълчание паметта на духовния глава на БПЦ патриарх Максим.

#Столична община #Борисовата градина #протест #Петър Диков #София #Йорданка Фандъкова #кмет на София #Столичния общински съвет #СОС #Елен Герджиков #председател на СОС #Гринпийс #Деница Петрова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"