Черешова Задушница е, ето какво не се прави

Черешова Задушница е, ето какво не се прави

Pixabay

A A+ A++ A

Днес е Черешова Задушница - една от трите големи Задушници, които почитат православните християни. Черешова Задушница е винаги в събота, преди големия църковен празник Петдесетница.

Днес е ден в памет на всички починали православни християни. На Задушница камбаната бие траурно - с отмерен удар, да напомни за грижата за мъртвите. Богослужебното правило е по-особено, с усърдни молитви за починалите. Службата е заупокойна, след която, както и на вечерта на предишния ден, се прави обща панихида.

Опечалените по смъртта на свои близки от предходния ден и на самата Задушница посещават гробищата, палят свещи и кандила, поставят цветя, преливат гробовете с вино, кадят над тях с тамян, носят жито и в църква, и на гробищата, и в израз на вярата във възкресението разчупват хляб и раздават донесеното от името на покойниците молитвено да се помене: "Бог да прости".

Задушницата се нарича в България "черешова", защото това е най-популярният плод през периода и обикновено се прибавя към поменателните трапези.

Що се отнася до забраните на Задушницо, те имат една цел, а тя е да откъснат човека от ежедневието, от обичайните грижи и отговорности и да го насочат към душите на починалите ни близки. Това е отдаване на почит към тях. Забраните касаят единствено ежедневните дейности, накратко – работата, която пречи да се отдаде цялото внимание и мисъл към душите.

Работи ли се на Задушница?

Църквата не забранява, но призовава да не се работи, ако разбира се търпи отлагане за друг ден. Например да се сготви и да се измие посудата след храна не е грях, това е текуща необходимост. Да се нахранят животните не е грях, да се прекопае градината е грях спрямо разбиранията за Задушница. Месопустна Задушница 2023 – ето какво се прави Има славянско поверие, че в деня за Душите покойните посещават дома си. И те се наскърбяват, като видят, че близките им си вършат работата и са ги забравили. В този ден се отделя време за посещение на гробовете, за служба в църквата, за мисли и разговори за починалите. Пере ли се на Задушница? Не се пере на ръка, защото ще се похаби време, което е отредено за Душите. Но няма пречка да се пусне пералня, защото работи машината, а не човекът.

Чисти ли се на Задушница?

Принципът е същият като изложеният относно прането. Не трябва да се чисти, защото това отнема време, а чистенето спокойно се отлага за следващия ден. Няма пречка да се пусне робот, който да събере праха.

Може ли да се къпем?

Не е допустимо. Къпането е част от грижата за себе си, а на Задушница грижата се насочва към покойните. В годината има три дни, в които не е редно да „крадем“ от времето им. Някои хора се отдават на забавления и почивка през „неработния“ ден, смятайки, че спазват забраните. Екскурзия, среща с приятели, игри и други подобни дейности също не са редни на Задушница. Те не са забранени, защото не са съществували, когато са установявани обичаите за почитане на мъртвите. В минало време хората са работели постоянно и са спирали само за празник, отбелязва actualno.com.

Ето още няколко забрани, касаещи Задушница:

Занесена на гробища храна се раздава на място и не се връща;

На гроба не се яде от подавките и не се пие;

На гроба не се изоставя храна, за да не се омърси мястото от животни.

По отношение на Черешова задушница има и допълнителна забрана – да не се опитват черешите преди да бъдат подадени за мъртвите.

Откъде идва тя? Първите череши зреят за Задушница. Живите не консумират, а дават приоритет на покойници. Но коренът на тази забрана е по-стар, от езическите времена на жертвоприношенията. На предците са се посвещавали първите плодове от всяка реколта.

#Черешова задушница

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"