Не оставяйте храна по гобовете на близки на Черешова задушница! Ето защо

Не оставяйте храна по гобовете на близки на Черешова задушница! Ето защо

Pixabay

A A+ A++ A

Утре, в събота, е втората задушница през годината, известна като Черешова.

Най-голямото внимание към починалите близки се отделя точно на трите Задушници през годината. На тези дни е редно християните да ходят в храмовете с приготвена храна – питка, жито, вино и вода, които се осветяват от свещеника. С това осветяване се прави обща панихида и след това храната се раздава за Бог да прости. След това се отива на гроба и се прелива на него с виното и водата. Може и да се извика свещеник на гроба, за да прочете кратка молитва за душите на нашите близки.

Важно е, да знаете, че не бива да оставяте храна на гроба, това не е никак правилно, и не е прието от църквата. Храната е за тялото, което се нуждае от нея. Полза от храната има само тялото и ние трябва да я раздаваме, а не да я оставяме на гробищата. Три са причините, заради които не трябва да се оставя храна на гробищата – за да не скверним гроба с храната, да не се разнася от животните и третата – вярваме, че тази земя, където лежат нашите близки ще възкръсне при Второто пришествие тялото на починалият. Няма да е приятно на човека да му сложиш на гърдите храната и да се храниш отгоре.

Това, което се върши в този ден, е помен. Тоест извършвайки молитвите и палейки свещи, ние подпомагаме душите на починали. Така те чувстват радостта в Отвъдния свят като биват поменати, а за тях това е един особен празник.

В събота на 03.06.2023 г. във всеки храм ще започне заупокойна служба, след което който желае може да извика свещеника да прочете молитва на гробищата, пише Actualno.com.

#Черешова задушница

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници