Димо Гяуров: ВСС може за 10 дни да свали Гешев, но кой е Мечо Пух

Димо Гяуров: ВСС може за 10 дни да свали Гешев, но кой е Мечо Пух
A A+ A++ A

Напълно е възможно гледането на искането за отстраняване на главния прокурор да се развие доста бързо. Висшият съдебен съвет може буквално в следващите 10 дни да отстрани главния прокурор.

Това заяви пред bTV бившият директор на Националната разузнавателна служба ген. Димо Гяуров. Вчера главният прокурор Иван Гешев даде пресконференция, на коят,о извади записи с СМС-и с лидра на ГЕРБ Бойко Борисов и член на ВСС и говори за опит за овладяване на съдебната власт.

Днес Димо Гяуров коментира, че Висшият съдебен съвет (ВСС) категорично не може да остане в този вид. "Онзи господин, който е на записа - членът на ВСС Йордан Стоев, няма място в каквато и да е област на правораздаването, той трябва да бъде изхвърлен мигновено от система", каза той.

Според Гяуров е очевидно, че само някой от участниците в разговора може да е направил записа. Гешев твърди, че е получил флашка с него от анонимен източник чрез негова служителка. Ако не бъде опровергано това твърдение, няма той да бъде уязвим, уточни Гяуров.

По думите му тази сага е срамна и обидна за българските граждани, защото е вадене на "кирливи ризи" и разхвърляне на "мръсно бельо" по мегдана.

За Гяуров основният въпрос е кой е авторът на заплашителното писмо, получено от Гешев:

"Твърде ми е интересно да узная кой е Мечо Пух, защото забелязахме една маскировка и една конкретна поетична настройка. От изнесеното от господин Гешев става видимо, че част от съдебната система, и най-вече прокуратурата, е овладяна. Всъщност имаме не овладяна държава, а овладяна прокуратура. И той демонстрира, че е бил част от това".

Според Гяуров вчерашното изявление на Гешев може да се третира като предупреждение към "едни хора в сянка", които досега са дърпали конците. "Той се закани, че ще им дойде краят, аз не вярвам. Поне няма да се случи без дълбока реформа", каза той.

Гяуров смята, че с поведението си Гешев неволно е обосновал нуждата от дълбока реформа в съдебната система. Димо Гяуров е на мнение, че проверките на прокуратурата по сигнали за слоупотреба с власт от страна на политици са много лош знак:

"Не знам кой е режисьорът на тези аудиовизуални постановки в прокуратурата, но ако съм на мястото на господин Гешев, ще ги изгоня всички. За всички е ясно, че това е ответен жест и форма на въздействие. Абсолютно недопустимо".

Бившият директор на Националната разузнавателна служба коментира и т.нар. атентат срещу главния прокурор на 1 май. Според Гяуров разследването няма да стигне до никъде и обстоятелствата около взрива ще останат неизяснени. По думите му са се изказали твърде много версии и случката се е замърсила с говорене.

"Подозирам, че в изказванията на шефа на следствието, заместника му и кой ли още не не ни беше представена цялата истина. Ако има насочен взрив, трябва да има средство за насочване на взрива. Не може, ей така, да оставим 1 кг взривно вещество на земята и то като гръмне, видите ли, да се насочи. Някой просто даде знак на Гешев. За мен взривът беше поставен така, че да не нанесе поражения."

#Димо Гяуров #Иван Гешев #ВСС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »