Развързва ли се Третата световна? САЩ са разрешили доставки на изтребители F-16 за Украйна

Развързва  ли се Третата световна? САЩ са разрешили доставки на изтребители F-16 за Украйна

bg.wikipedia.org

A A+ A++ A

Администрацията на Джо Байдън след многомесечно обсъждане даде зелена светлина за доставка на Киев на военна авиация, която е на въоръжение в страните от НАТО, съобщава CNN, позовавайки се на източници в Белия дом.

Съединените щати са сигнализирали на европейските съюзници, че ще им позволят да изнасят американски изтребители F-16 в Украйна, уточнява телевизията.

Вече четири страни от ЕС, както и Норвегия, негласно заявиха, че са готови да предоставят тези самолети на въоръжените сили на Украйна, които вече получиха ракети с голям обсег и модерни западни системи за противовъздушна отбрана.

Според британския Международен институт за стратегически изследвания (IISS) Белгия, Обединеното кралство, Дания и Холандия са в състояние да осигурят най-малко 125 изтребители F-16 в пълна бойна готовност. Норвегия също имаше няколко свободни F-16 миналата година (броят им не се съобщава), които замени с по-модерни F-35 и сега е готова да ги сподели с Киев.

Украйна, всъщност, засега е поискала по-малко самолети - от 24 до 36.

Съединените щати все още не искат да доставят собствени F-16 на Украйна, твърдят източници на CNN. Това отчасти се дължи на високата цена на машините: ако бъдат включени в стандартния пакет за военна помощ, те ще „изядат“ значителна част от сумата, одобрена от Конгреса. От 48 милиарда долара, одобрени през декември миналата година, около 6 милиарда долара остават до началото на май и този лимит ще бъде изразходван до средата на юли.

Въпреки това администрацията на Байдън одобрява доставката на F-16 от съюзниците на НАТО. Държавният департамент обаче не е получил официални искания от европейски държави, твърдят източници на CNN.

През март двама украински пилоти посетиха базата на ВВС на САЩ в Аризона. Там американските военни възнамеряваха да преценят колко време ще отнеме на пилотите да се научат да управляват военни самолети, включително F-16. По-късно към тях се присъединиха още 10 украински пилоти, припомня CNN, цитирана от Медиапул.

#изтребители f-16 #САЩ #оръжия за Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »