Литва ще преименува Русия на Московия

Литва ще преименува Русия на Московия
A A+ A++ A

Опцията за преименуване на Русия в Московия смята за необходимо да обсъди комисията по въпросите на бъдещето в литовския парламент. Това заявява нейният председател Раймундас Лопата, предава ТАСС.

„Като вземем предвид историческия контекст на Великото литовско княжество, възнамеряваме да предложим на Литва и западните държави по-приемлива и точна оценка на историческата роля на тази страна (Русия – бел. ред.), вместо наратива за Велика Русия, с който тя се е утвърдила в съзнанието на европейците, и да изясним как би било по-добре да се нарича страната – Русия или Московия“, коментира Лопата.

Комисията ще изслуша историци и ще проведе дискусия за преименуването на Русия. Във Великото литовско княжество, съществувало от средата на 13 век до 1795 г., Русия се е наричала Московия. Това име е било използвано и от славянското население на княжеството. То очертавало разлика между руснаците, които се смятали за такива, и московците.

Говорителят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че към предложенията за преименуване на Русия на Московия може да се подходи само с усмивка. Според него подобни идеи биха могли да бъдат квалифицирани като нелепи куриози.

#Литва #Русия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »