Правната комисия прие механизма за разследване на главния прокурор

Правната комисия прие механизма за разследване на главния прокурор

Стоп кадър/ФБ/Правосъдие за всеки

A A+ A++ A

Правна комисия прие на първо четене законопроектите за промени в НПК, внесени от МС и "Възраждане”, предаде БГНЕС.

От двата законопроекта за промени в съдебната власт, беше приет само този на МС, след като Правна комисия отхвърли този на "Възраждане”.

Десислава Атанасова, председателят на ПГ на ГЕРБ – СДС одобри законопроектите за промени в Наказателно – процесуалния кодекс и тези за промени в съдебната власт, внесени от МС и "Възраждане”. "Парламентарната група на ГЕРБ – СДС последователно е гласувала "за". В 48- то НС го направи и в комисията по правни въпроси и в пленарна зала, при отсъствието на други. Още повече, още днес може председателят на Правната комисия да изготви доклад до председателя на НС, за да разгледаме всички законопроекти за промени в НПК и съдебната власт, в утрешния ден на НС", каза още Атанасова.

Надежда Йорданова от ПП – ДБ подкрепи законопроектите за изменение и допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс, внесени от МС, но не и Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт, внесен от "Възраждане”.

"Аз ще подкрепя законопроектите за изменение и допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс внесени от МС, защото настоящото предложение за контрол върху главния прокурор не е противоконституционно", каза Йорданова и уточни, че фактическата невъзможност за търсене на наказателна отговорност на главния прокурор и неговите заместници е проблем и трябва да бъде решен. "Решението за образуване на досъдебно производство ще бъде взето от наблюдаващия прокурор, въведе се като аргумент, че 5 - годишният мандат на този наблюдаващ прокурор ще създаде правна несигурност. Ако в срок от 5 години не е приключило досъдебното производство, то този наблюдаващ прокурор може да е заменен с друг", поясни още тя и подчерта, че липсата на отчетност и механизъм за търсене на отговорност на главния прокурор е един от структурните проблеми. "Тогава, когато ЕК обсъжда проблеми, свързани с върховенството на закона, тя се доверява много на експертизата на Съвета на Европа. Съветът на министрите даде висока оценка на този законопроект, което означава, че се прилага ефективно конвенцията за защита правата на човека. Това е важен аргумент в две посоки: Приемането на това законодателно решение е ключът към Шенген и към по – малко разходи за обезщетения за неизпълнени решения за бъдеше, които ще трябва да заплатим към ЕС", поясни още Надежда Йорданова. Тя се обоснова, че няма да подкрепи Законопроектът за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт, внесен от "Възраждане”, защото според нея това няма да реши ефективно проблема за фактическата липса на ефективен механизъм за разследване на главния прокурор.

Тази сесия на Правната комисия не премина без престрелки между ГЕРБ –СДС и ПП – ДБ. Мирослав Иванов от ПП –ДБ заяви, че ГЕРБ – СДС са преживели катарзис и сега са се обърнали срещу доскорошния им приятел Гешев, а Десислава Атанасова уточни, че това не е катарзис, а последователна позиция.

"С ПП – ДБ и колегите, които участвахме по работни групи, поехме ангажимент за обща законодателна програма с точка 1 – промени в НПК. Вие не бяхте там, присъстваше Лена Бориславова, а личните отношения между хората предполагам не са обект на комисията по правни въпроси. Ако заговорим за лични отношения то ще бъдат засегнати едни такива, в които участвате и вие и други хора от парламентарната ви група", отвърна Десислава Атанасова.

Със законопроекта за изменение и допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс, внесен от МС, се цели регламентиране на ефективен механизъм за търсене на наказателна отговорност на главния прокурор и неговите заместници, съществуването на възможност наказателен съдия от Върховния касационен съд с ранг на върхове съдия да ръководи разследване срещу главния прокурор или негов заместник, когато има основание за това, да се намалят необходимите гласове във ВСС за сваляне от власт на главния прокурор от 17 на 13 гласа, както и да се въведе съдебен контрол при отказ за образуване на досъдебно производство.


#правна комисия #НС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »