Зеленски в Берлин: "Благодаря, Германия!"

Зеленски в Берлин: "Благодаря, Германия!"

Стоп кадър/ФБ/Володимир Зеленски

A A+ A++ A

Украинският президент бе посрещнат в Берлин с военни почести от канцлера Олаф Шолц. Преди това на среща с федералния президент Франк-Валтер Щайнмайер той специално благодари за подкрепата, оказвана от Германия.

Първата среща в Берлин на Володимир Зеленски бе с федералния президент Франк-Валтер Щайнмайер в неговата резиденция - замъка "Белвю". Там украинският президент благодари за оказваната от Германия подкрепа в борбата срещу руския агресор. "В най-трудното време от новата история на Украйна Германия се прояви като истински приятел и надежден съюзник, който решително е на страната на украинския народ в неговата борба за защита на свободата и на демократичните ценности", написа Зеленски в книгата за гости. "Ще спечелим заедно и ще върнем мира в Европа."

Благодарности за "фантастичната солидарност"

Зеленски изрази благодарността си за личната подкрепа от страна на президента Щайнмайер, благодари и на германския народ за неговата "фантастична солидарност". Написа в книгата и на немски "Danke Deutschland", предаде Дойче веле.

Вчера федералното правителство обяви, че ще предостави на Украйна военна помощ на стойност почти 2,7 милиарда евро. Тя ще включва 20 бронетранспортьора "Мардер", 30 танка "Леопард", 15 зенитни установки "Гепард", над 200 разузнавателни дрона, четири системи за противовъздушна отбрана, 18 гаубици. Това е най-големият оръжеен пакет, който Германия готви ще предостави на Украйна от началото на войната през февруари 2022-а година.

Престоят на украинския президент в Берлин завършва с консултации по проблемите на сигурността с участието на канцлера Олаф Шолц, министъра на отбраната Борис Писториус, министърката на вътрешните работи Нанси Фезер и външната министърка Аналена Бербок.

Зеленски ще получи Карловата награда

Следобед се очаква Володимир Зеленски и украинският народ да бъдат удостоени в Аахен с Карловата награда за заслуги за единството на Европа. Речи на събитието ще поднесат канцлерът Шолц, председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен, както и полският премиер Матеуш Моравецки. От съобръжения за сигурност все още не е потвърдено официално дали Зеленски ще пътува от Берлин за Аахен или ще приеме наградата виртуално.

#Володимир Зеленски #Германия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »