53% от турците в чужбина вече гласуваха за президент

53% от турците в чужбина вече гласуваха за президент

Pixabay

A A+ A++ A

Избирателна активност от 53 на сто е отчетена към момента в гласуването на турските президентски и парламентарни избори в чужбина, съобщи Ахмет Йенер, председател на Висшата избирателна комисия на Турция, предаде държавната телевизия ТРТ Хабер, цитирана от БТА.

В дипломатическите представителства зад граница, където гласуването започна на 27 април и приключи на 9 май, са подадени 1 696 000 бюлетини. Като към тях се добавят и подадените на граничните пунктове гласове на турски избиратели, общият брой подадени бюлетини е 1 817 000, уточни Йенер.

Това съответства на избирателна активност от 53 на сто, посочи той.

Гласуването на граничните пунктове на Турция все още продължава и ще приключи с края на изборния ден в Турция, т.е. утре в 17 ч.

Отчитането на гласовете от чужбина ще започне заедно с началото на преброяването на подадените в Турция бюлетини.

Тази неделя, 14 май, в Турция ще се състоят парламентарни и президентски избори. Около 64 млн. турски граждани ще гласуват за бъдещия президент и новия 600-членен парламент на страната. Изборите ще определят кой ще управлява държавата през следващите пет години и дали досегашният президент Реджеп Тайип Ердоган ще успее да задържи руля на управлението.

Предизборните проучвания показват, че съревнованието между двамата основни кандидати за президентския пост - Ердоган и кандидата на опозиционния Национален алиакс - коалиция на шест политически партии, ще бъде напрегнато. Ако никой кандидат не успее да получи мнозинство от над 50 процента, изходът от вота ще се реши на балотаж на 28 май.



#избори #Турция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"