Почина актрисата Емилия Радева

Почина актрисата Емилия Радева

Picabay

A A+ A++ A

Малко преди да навърши 91 години ни напусна актрисата Емилия Радева.

Известна с десетките си роли в театъра и киното, тя е носител и на Аскер за цялостно творчество.

Работеше неуморно дори през трудните години на пандемията, следвайки житейската максима, че човек трябва да върши това, което работи, с обич.

"Аз съм започнала от провинцията, от къща с двор и още от малка знам - градини имахме, с котленце с вода пръсках двора и с една метличка метях пътеките. И това съм го правила с удоволствие - да е чисто, да е подредено. От тези битови, на вид простички ангажименти, човек ги пренася вече и в другата сфера - и в отношенията, да си в добри, чисти отношения, да бъдеш точен човек", казва Емилия Радева през 2020 г., в "Денят започва с Георги Любенов", предава БНТ.

Актрисата, родена на 23 май 1932 г. в Радомир, завършва специалност актьорско майсторство във ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов" в класа на професор Боян Дановски през 1955 г.

Започва работа в Драматичния театър в Пловдив, а след това и в театъра на Театър на Народната армия. Играе и в постановките на Театър 199: "Първата обич" от Станислав Друмежки; "Нечакана среща" от Блага Димитрова; "Животът – това са две жени" от Стефан Цанев и др.

През 1974 г. е удостоена със званието заслужил артист, а 6 години по-късно и със званието народен артист.

През 2003 г. е наградена с орден Стара планина – I степен "за приноса си за развитието на българското изкуство и култура". През 2013 г. е наградена с "Аскеер" за цялостно творчество.

#почина

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от In Memoriam
Последно от In Memoriam

Всички новини от In Memoriam »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"