Почти 350 милиона лева е платила България за ваксини срещу коронавирус

Почти 350 милиона лева е платила България за ваксини срещу коронавирус
A A+ A++ A

Към 3 май 2023 г. в страната са доставени общо над 14 млн. и 470 хил. ваксини срещу Covid-19, като до момента са приложени едва 4 млн. и 612 хил. дози. Това съобщи в рамките на парламентарния контрол служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев:

Общата стойност, която е платила държавата за ваксини срещу Covid-19, е в размер на близо 346 млн. в това число 1 305 464 лв. авансово платени през 2022 година дози, каза той.

Страната ни няма необходимост от нови количества, но по действащото споразумението с "Пфайзер" за т.г. трябва да получим още над 8 млн. и 346 хил. дози. Затова България настоява ЕК, която води преговорите с компанията от името на държавите-членки, да предоговори условията съгласно нуждите на държавите, като за България те са нулеви, като се избегне налагането на финансова тежест заради промяната в споразумението:

"В момента, благодарение на нашата позиция, се върви към леко отстъпление от страна на "Пфайзер", което може да се отиде за тази година на спестяване на 50% от тези количества, което да спести един огромен финансов ресурс на държавата, като категорично да останат много малко дози - една пета от тези, които споменах горе-долу, които да бъдат разсрочени за плащания в един по дълъг период, продължаваме преговорния процес. Ние мандат на Европейската комисия ще дадем само за това нещо и при условие, че за следващите години категорично са прекратени договорни отношения с Пфайзер а закупуване на следващи дози ваксини.

До този момент страната е дарила близо 3 млн. и 600 хил. ваксини, унищожила е над 1 млн. и 430 хил. на стойност 33 млн. лв. Предстои унищожаването на още 369 781 дози за над 11 млн. лв., каза още служебният здравен министър.

#коронавирус #ваксини #ваксини коронавирус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »