Без яснота още за бъдещата формула за управление

Без яснота още за бъдещата формула за управление

НС

A A+ A++ A

Възобновяването на разговорите между ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната - Демократична България" не доведоха до яснота каква може да е бъдещата формула за управление на страната. Двете политически сили отново се разминаха в мнението си - с кой мандат може да има редовно правителство, съобщава БНР.

Според ГЕРБ единственият шанс е само с първия мандат, а "Продължаваме промяната - Демократична България" отново поставиха на масата подкрепата на ГЕРБ за втория мандат.

Новата среща между представителите на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова и на ПП-ДБ Кирил Петков и Николай Денков започна в ранните часове преди началото на пленарното заседание и продължи повече от час.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов определи като "добър и правилен" ход продължаването на разговорите, но предупреди.

"Ако ние не се договорим за стабилното управление, ще сложа мандата на масата и ще кажа: "Ето, празни кутийки. Имаме ли хора да ги напълним е да изкараме 3 месеца заедно или нямаме". Отиваме на избори, да е жив и здрав Радев да се готви дълго да управлява. Дето се вика, имаме последен шанс да се откажат от своята арогантност".

Въпреки първоначалния отказ от коментари и двете политически сили отново демонстрираха непримиримост.

Кирил Петков отново повтори тезата, че ГЕРБ имат един единствен вариант и той е да подкрепят програмата за кабинет с втория мандат на коалицията ПП-ДБ.

"Това не трябва да забравяме - мандатът е при г-н Борисов, той може да търси подкрепа при ДПС, може да каже: "Трябва да се ходи на избори” или може да подкрепи един от най-добрите български учени в света, който да поведе България напред".

Десислава Атанасова от ГЕРБ отвърна с огледална оферта - подкрепа само с първия мандат.

"За тях обаче има само два варианта. Първият вариант - подкрепят ето тази програма "България след кризите; план за възстановяване" с първия възможен мандат, защото те нямат опция да си избират каквото и да е. Вторият им вариант е избори".

Атанасова не изключи провеждане на втори кръг преговори в търсене на управленска формула за споделената отговорност, а по думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов нови лидерски срещи може да има, ако е налице общо разбиране за необходимостта от споделено управление. Борисов отново подчерта, че за да се случи това, лидерите трябва да направят крачка назад.

Днес приключи и последната среща на ГЕРБ-СДС от кръга на политически консултации извън коалицията ПП-ДБ - с партия "Възраждане". От политическата сила на Костадин Костадинов обявиха, че няма да подкрепят правителство, излъчено от друга политика и очертаха основната непреодолима разлика с ГЕРБ - влизането на страната в еврозоната. От ГЕРБ изтъкнаха стратегическото сходство с "Възраждане" по темите "Енергетика" и "Правосъдна реформа".


#НС #ново правителство

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"