1 май - къде и какво ще се случва

1 май - къде и какво ще се случва
A A+ A++ A

Денят на труда и на международната работническа солидарност се отбелязва ежегодно на 1 май и е един от официалните празници в България. На тази дата много страни в света честват обществените и икономически постижения на работническото движение.

Началото на празника се свързва с международното социалистическо движение през 19 век и работническите протести за зачитане на елементарните социални права. Началото се поставя на 1 май 1886 година в САЩ, когато профсъюзите провеждат неофициална национална стачка, в която вземат участие над 300 000 работници от цялата страна с искане за въвеждане на официален 8-часов работен ден. След тридневни протести в Чикаго полицията и частните охранители разпръсват протестиращите, раняват около 200 души и убиват поне четирима. На 4 май по време на последвалия протест срещу полицейското насилие сред полицията е хвърлена бомба, при която загива един полицай и шестима са ранени. Набързо са осъдени и екзекутирани седем анархисти, впоследствие оправдани като невинни.

През 1889 учредителният конгрес на Втория интернационал, проведен в Париж, призовава за международни демонстрации в знак на солидарност към протестите в Чикаго. През 1904 година Международната конференция на социалистите в Амстердам призовава "всички социалдемократически партии и профсъюзи от всички страни да демонстрират енергично на Първи май за официалното признаване на 8-часовия работен ден, за световен мир." Тъй като най-ефективният начин за демонстрации е стачката, конгресът решава, че е "задължително за всички пролетарски организации от всички страни да спрат да работят на 1 май, навсякъде, където е възможно без негативни последици за работниците."

Денят на труда е един от официалните празници в Република България.
Първият опит за честване на Първи май в България е от Типографското дружество през 1890 г. Обявен е за официален празник през 1939 г.

От 1945 г. комунистическата власт в Народна република България започва да чества празника ежегодно. Държавата отбелязва Първи май с мащабни манифестации из цялата страна, в които задължително взимат участие държавните служители. Те се провеждат на централния площад във всяко населено място. Манифестиращите преминават марширувайки през площада, като скандират предварително заучени лозунги, които прославят труда и работническата класа. През това време от трибуна, разположена на площада, са поздравявани от партийни (БКП и БЗНС от управляващия ОФ), държавни и местни ръководители.

След края на комунистическия режим в България през 1989 г. Първи май продължава да е официален и неработен ден, но държавната власт не се ангажира с организирането на масови прояви.

Няколко събития, който може да посетите:

СОФИЯ

На 1 май - Деня на труда и международната работническа солидарност, Конфедерацията на независимите синдикати в България ще проведе синдикална акция "За правото на сдружаване и достойни заплати!".

На датата, която е емблема на борбата за защита на работническите интереси, конфедерацията ще постави исканията за достойни възнаграждения, гарантирани трудови и синдикални права. Ще бъде блокирано за кратко движението в центъра на столицата в района на пл. "Орлов мост" от 10 часа.

След това на входа на парк "Борисова градина" ще се проведе синдикален хепънинг. На него гражданите и гостите на град София ще могат да разговарят с експертите на конфедерацията и да получат материали с основните искания на КНСБ.

Очакваме Ви на 1 май, от 10 часа на пл. „Орлов мост“.

ВЕЛИКО ТЪРНОВО

Скъпи гости и жители на Велико Търново,nnМожете да наблюдавате спектакълa „Царевград Търнов – звук и светлина” на специални промоционални цени от залата за наблюдение с панорамна тераса, намираща се зад Катедрален храм "Рождество Богородично”, както и безплатно от площад "Цар Асен I".

Билетите за спектакъла са на СПЕЦИАЛНИ ПРАЗНИЧНИ цени:Промоция един възрастен за 19.99 лв./брnПромоция двама възрастни за 25.90 лв.nПромоция трима възрастни за 29.99 лв.nПромоция детски билет за 4.99 лв.nПромоция два детски билета за 4.99 лв.

Закупилите билети на промоционални цени, ще наблюдават спектакъла от закритата и климатизирана панорамна площадка.Спектакълът може да бъде наблюдаван и безплатно от площад "Цар Асен I".

СЕЛО Топола

Място: с. Топола

Отбелязване празника на с. Топола

Програма:

30 април, 10:30 ч.

– демонстративен поход на автомобилни пилоти и рали

– музикална програма, игри и забавления с Милена Таушанова

1 май, 10:30 ч.

-празничен концерт с участието на ФТС „Българевци“, ФГ „Жарава“, ФТК „Мераклии“, ДФТШ „Орисия“

– 12 :00 концерт на Айшенур

РУСЕ

КНСБ и КТ Подкрепа, заедно с БСП - Русе организират Първомайско тържество, което ще се състои на 1 май, понеделник, на площад "Свобода" пред Община Русе.

Началният час на събитието е 11:00 часа.

В празника ще се включат със специално участие Фолклорен танцов театър "Найден Киров".

БСП-Русе кани русенци и гостите на града да заповядат на тържественото отбелязване на Празника на труда и международната работническа солидарност.

ГЪРЦИЯ

Над двеста събития от 1 до 31 май ще се състоят в гръцката столица Атина в рамките на пролетния фестивал на града „Атина Сити Фестивал“, предаде телевизия „Скай“.

Фестивалът се организира за втора поредна година в центъра на столицата и нейните 129 квартала, като през целия май ще има богата програма от културни, развлекателни, спортни и кулинарни събития за посетители на всякаква възраст.

Част от дейностите на фестивала ще бъдат пикник на Платоновата академия, подземни маршрути в тунелите и убежищата на града, скейтборд турнири, кинопрожекции на открито, разходки по площади, улици и музеи на града, концерти и др.

Кметът на Атина Костас Бакоянис подчерта, че става дума за цял месец събития от единия до другия край на Атина, „където община, културни институции, творчески групи, артисти и общности на столицата обединяваме сили, за да покажем и да споделим богатата ѝ култура“. „Един фестивал за всички, за всички възрасти, настроения и предпочитания, който след миналогодишния успех от над 50 000 посетители се превръща в институция“, добави той

#1 май

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници