Кремъл с реакция на новини, е Путин ползва двойници и е "мъртвец, който ходи"

Кремъл с реакция на новини, е Путин ползва двойници и е "мъртвец, който ходи"
A A+ A++ A

Кремъл беше принуден да обясни, че Владимир Путин не използва двойници и не се крие в ядрени бункери.

Опитът да се разсеят спекулациите около 70-годишния президент дойде след поредната вълна от слухове, породени от посещението му в окупираните от Русия територии в Украйна.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков също така настоя, че руският президент е в добро здраве, опровергавайки друга порция слухове, според която Путин страда от рак или от ранна болест на Паркинсон.

Говорейки пред тийнейджъри и деца на образователно събитие, излъчено по държавната телевизия, Песков призна, че има много информации за двойниците на Путин, но твърди, че президентът е "мега активен".

"Може би сте чували, че Путин има множество двойници, които работят вместо него, докато той седи в бункер", заяви той. "Това са още лъжи. Това е още една лъжа. Виждате нашия президент. Той е точно такъв, какъвто беше – мега активен."

"Тези, които работят до него, се борят да не изостават. Човек може само да завижда за нивото му на енергия", допълни Песков. "Неговото здраве – можете само да си го пожелаете. Разбира се, той никога не е седял в никакъв бункер - това също е лъжа. А вие виждате, че лъжите са очевидни."

Политическият анализатор-ветеран Валери Соловей е сред онези, които настояват, че Путин използва двойници, като последно те са са заели мястото му миналата седмица, когато руският президент посети окупираната област Херсон в Украйна, за да се срещне с генералите си.

"Беше негов двойник. Всички знаят това", каза той пред интервюиращия Арсений Веснин в руския YouTube канал "Ишем выход".

Известно е, че внимателно монтирани кадри от "посещението на Путин" бяха публикувани поне един ден, а може би и няколко дни след визитата му.

Основателят на частната армия на Вагнер Евгений Пригожин е отказал да участва в измамата, твърди Соловей: "Той просто знаеше, че това не е президентът", каза той. "Когато се случват такива неща, нищо не остава от репутацията, от политическата тежест."

Соловей също така твърди, че Путин е неизлечимо болен.

"Системата все още се движи по инерция… но в оперативно и тактическо отношение това е последният етап."

Шефът на украинското разузнаване генерал Кирило Буданов каза, че Путин е наел двойници, които са претърпели пластични операции.

"Знаем конкретно за трима души, които продължават да се появяват, но колко са, не знаем", каза той. "Всички си направиха пластични операции, за да си приличат."

Има и твърдения, че резиденциите и дворците на Путин са снабдени с бункери, където се е оттеглил по време на войната. По-рано този месец Соловей каза на водещата руска независима журналистка Юлия Латинина в канала й в YouTube, че Путин е "доста зле".

"Той едва ли може да измине няколкостотин метра", каза той. "Много му е трудно физически, затова често го бутат в специална инвалидна количка в любимите му бункери. Той се придвижва в инвалидна количка. Той е мъртвец, който ходи, това е абсолютно категорично, медицинско заключение.".

"Но политически той е, за съжаление на всички нас, все още жив и може да създаде много големи, а при някои условия и фатални проблеми", добавя той.

Двойниците са били използвани от бивши лидери в Кремъл, например дългогодишните съветски супреми Йосиф Сталин и Леонид Брежнев. Преди три години Путин призна, че служители са обмисляли да използват двойници за него, но той твърди, че идеята е била отхвърлена.

"Отхвърлих идеята за каквито и да било двойници", каза той и призна, че идеята е възникнала в началото на новия век, когато Русия е била ударена от терористични атаки.

Беше предложено двойник да заеме мястото му на събития, където държавният глава може да бъде изложен на риск, каза той: "Това беше най-тежкият период от нашата война срещу тероризма", заяви тогава Путин.

#Владимир Путин #Русия #Кремъл

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"