526 лв. минимална пенсия от 1 юли

526 лв. минимална пенсия от 1 юли
A A+ A++ A

Всички пенсии ще се вдигнат от 1 юли с 12,6% по швейцарското правило. Това предвижда проектът на служебното правителство за бюджет на държавното обществено осигуряване за 2023 г. Той ще бъде внесен на 3 май в Народното събрание, ако до тази дата няма редовно правителство.

Офертата “Гълъб Донев” включва и ръст на минималната пенсия. От 1 юли тя трябва да се вдигне с 58,84 лв. и да достигне 525,84 лв. Това ще доведе и до увеличение на пенсиите, които зависят от нея - социални и инвалидни. (Виж инфографиката.)

При този вариант вече няма да има пенсия за стаж и възраст под официалната линия на бедност, която е 504 лв.

Сега с лична пенсия от 467 лв. са 417 191 души

Още поне 100 хил. души вземат до 500 лв.

Под линията на бедност обаче ще останат тези, които не са свързани с трудова дейност.

Социалната за старост ще е 278,12 лв., а персоналната - 250,31 лв.

Таванът на пенсиите вероятно ще остане замразен на 3400 лв. Причината е, че през миналата година той беше вдигнат два пъти - от 1 юли стана 2000 лв., а от 1 октомври - 3400 лв. В момента максимална пенсия получават 1002-ма души.


Ако не се стигне до нов кабинет до 3 май и бюджетът се внесе, депутатите могат да направят свои предложения. През последните години политическото наддаване за сърцата на пенсионерите между партиите не спира.

Още в първия ден на 49-ото народно събрание лидерката на БСП Корнелия Нинова заяви, че ще настояват пенсиите да се преизчислят с актуален осигурителен доход и да се увеличат вдовишките добавки. В програмата на “Продължаваме промяната - Демократична България” също е заложено

увеличение на вдовишките добавки от 26,5 на 30%

Според тях пенсиите трябва да растат по-бързо от инфлацията. Отново ще настояват за промяна на швейцарското правило - вече да отразява или само 100% от ръста на инфлацията, или този на осигурителния доход. Друг техен ангажимент е учителският пенсионен фонд да изплаща на пенсиониращите се учители добавка до 0,5%, която сега е 0,33%. От “Възраждане” също искат доходите на възрастните да растат изпреварващо на инфлацията. Те са категорични, че хората с най-ниски пенсии са получили най-малко заради грешки в политиката на правителството.

Цялата пенсионна система се изкриви. Излиза, че който цял живот е работил и си е внасял осигуровките за висока пенсия, сега ще получава почти същото като този, който не го е правил. Как младото поколение да се регистрира, да си плаща данъците, да си внася пенсионните вноски, за да има в НОИ пари за пенсии или в частните фондове, обясни пък лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на първата пресконференция след изборите. Той предупреди, че без редовно правителство партията няма да подкрепи бюджет за тази година.

Пенсиите обаче ще се вдигнат от 1 юли по швейцарското правило, дори да няма нов бюджет. Това е гарантирано в Кодекса за социално осигуряване. Увеличението бе заложено и в удължения бюджет, който ще действа до средата на годината. Така обаче няма да се вдигнат минималната и максималната пенсия, защото техният размер се определя не по правила, а по предложение на правителството. През последните години минималната пенсия нараства повече от средната пенсия за страната и повече от средния осигурителен доход.

Само вдигането на пенсиите по швейцарското правило ще струва над 1,2 млрд. лева

за последните 6 месеца на годината.

През първите три месеца на годината Националният осигурителен институт (НОИ) вече е платил 4,5 млрд. лв. за пенсии. Според сметките им с малко над един милиард лева са нараснали разходите за пенсии през първото тримесечие на тази година спрямо същия период на миналата година.

Общите разходи на общественото осигуряване възлизат на малко над 5 милиарда лева. В същото време събраните средства от осигуровки са наполовина - 2,63 млрд. лева. Останалите 2,4 милиарда лева са допълнени от държавния бюджет.

През първите три месеца на годината

са починали 10 400 пенсионери

А средната пенсия през март е стигнала 738 лева. Това е ръст от 105 лева спрямо март миналата година, отчитат от НОИ.

Още по-голям е ръстът на средната пенсия за стаж и възраст, тя достига 811 лв., или 127 лв. повече.

За болнични и обезщетения от НОИ са платили близо 500 милиона лева за първото тримесечие на годината. Това обаче е с 20 милиона лева по-малко в сравнение с миналата година. Тук предложение отново имат от “Продължаваме промяната - Демократична България”. Те искат бизнесът да плаща първите два дни от болничните.

Сега първите 3 дни се покриват от работодателя в размер 70% от дневното брутно възнаграждение.

Условието е да са плащани социалноосигурителни вноски за предходните 18 месеца. След 3-ия ден стават 80% и се поемат от държавата.

Така при 5 дни домашно лечение и брутна заплата 1000 лв. на месец за първите три дни болнични ще получите от работодателя 33,3 лв. на ден, или общо 99,9 лв. За следващите 2 дни обезщетението се поема от НОИ, който трябва да ви изплати 76,2 лв.

Източник: "24 часа"

#пенсии #бюджет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »