СЪБИТИЯ: Къде, какво ще се случва на Великден

СЪБИТИЯ: Къде, какво ще се случва на Великден
A A+ A++ A

Великден е зад ъгъла. Решихме да ви дадем няколко идеи къде да отидете на светлия празник, ако се чудите какво да правите през дългия уикенд.

СОФИЯ

Площад „Славейков“ се превръща във Великденски базар на изкуствата от днес до неделя, съобщиха от Столичния общински съвет. До 9 април български творци, работещи в областта на приложното изкуство ще представят своите произведения, посветени на големите празници Цветница и Великден.

Базарът ще бъде сцена, където посетителите могат да се срещнат лично с почти 60 автори, занаятчии и творци, да общуват с тях, да направят индивидуални поръчки по свои идеи.

Художници ще предложат своите картини. Майстори на свещолеенето ще зарадват публиката със свещи с приятни аромати. Ще има и ръчно изработени плетива.

Организаторите са се погрижили да селектират малка група от фермерски продукти на местни производители, както и сладкари и производители на шоколадови изделия и вино. Автентични габровски сладкиши ще бъдат представени също от местни производители.

За децата ще има ръчно плетени играчки, изделия от 3D принтер, създадени от екологична, рециклируема пластмаса, дървени играчки и не на последно място работилници на място, на които те могат да раздвижат своето въображение и с помощта на инструктори да изработят свои творения.

В навечерието на Великден празнични базари се организират в много градове в страната. Великденски базари предстои да се открият Трън, Брезник, Враца и на други места.

ТРЪН

Великденският базар в Трън ще събере 10 участници пред читалището, които ще изложат козунаци, украси за Великден и други артикули

Базарът ще се проведе на 13 април, когато се отбелязва Велики четвъртък. На пространството пред сцената на читалището ще бъдат разположени шатри с ръчно изработени украси за Великден, сладкиши и други артикули. До момента участие в базара са потвърдили сладкотека “Ждрелото”, Жълтата къща в село Бусинци, Център за обществена подкрепа “Дъга”, детска градина “Ален мак”, Борислава Цонева и Даниела Динева, Йорданка Радивоева, която ще бъде с цветен щанд, Антоанета с представяне на цветни храсти и плодни дръвчета, Евгения Георгиева с домашни сладки и козунаци и Център за социална рехабилитация и интеграция-Трън. Очаква се потвърждение на фермери от село. Глоговица.

Читалището ще подсигури маси и шатри за участниците, както и музикално озвучаване за всички посетители. От институцията ще се погрижат и “Магазинчето при Вальо” да предлага скара и бира на гражданите. Базарът ще отвори в 11 часа.

БОТЕВГРАД

Събитието ''Великденски събор в Ботевград'' ще се проведе в градския парк. Празненствата ще започнат с дефиле на мажоретните състави и Младежки духов оркестър.

На откритата сцена в градския парк ще се изявят повече от 500 самодейци от ботевградските читалища. Инициативите по време на празника ще бъдат целодневни и ще включват едни от най – популярните артисти и разнообразни атракциони.

Всички търговци, желаещи да се включат във „Великденски събор“ ще се разполагат по утвърдена схема от Главния архитект на общината в градски парк Ботевград,

Водосвет за здраве и благоденствие ще отслужи НВПР Ловчанският митрополит, след което ще бъде раздаден 30 метров козунак.

На площ от 56 дка повече от 200 търговци и производители на керамични и хранителни изделия, промишлени стоки и атракциони от цялата страна ще се включат в двата дни на събора.

Oчакванията са тази година празникът да събере над 15 000 посетители. Според спомените и преданията от деди и прадеди, народните песни от ботевградския край и проучванията на професор Петър Мутафчиев, съборът в Ботевград е продължение на традицията, чието начало се крие в далечното минало на някогашното село Зелин, влизащо във владенията на Севаст Огнян през 14-ти век.

Традицията е запазена до началото на 50-те години на миналия век, когато ботевградчани сборували и канели гости от близо и далеч на втория ден на Великден. Събирали се на чаршията, около часовниковата кула на великденско хоро, което се проточвало на шосето за София, а ергените често се сбивали кой да го води.

В петъка, преди празника, в града се организирал голям пазар на грънци и глинени съдове. В първите десетилетия след 1944 г. съборът на Ботевград постепенно е изместен от пазара на най-тъжния ден за православните християни - Разпети петък.

ТРОЯН

Община Троян стартира за втора поредна година благотворителна Великденска кампания в подкрепа на самотноживеещи възрастни хора.

На територията на община Троян има десетки възрастни хора и семейства с ниски доходи, без грижа и внимание.

По този повод чрез благотворителната Великденска кампания общината иска да зарадва самотните възрастни хора, като се съберат козунаци и заедно с малко внимание в навечерието на най-светлия християнски празник – Възкресение Христово , да се дарят на нуждаещите се.

Миналата година кампанията зарадва 80 възрастни и самотноживеещи лица с трайни хранителни продукти, козунаци и великденски картички, изработени от деца от детските градини, училищата, ЦПЛР и социалните услуги на територията на общината.

Даренията ще се събират всеки работен ден до 11 април включително в отдел "Социална и здравна политика" на общинската администрация на адрес: гр. Троян, ул. "Любен Каравелов" № 42, ет. 1, а раздаването ще се осъществи на 12 и 13 април.

Козунаците трябва да бъдат в опаковка и в срок на годност съобразен с датата на тяхното раздаване.

Списъкът на нуждаещите се възрастни хора ще бъде изготвен със съдействието на кметовете и кметските наместници в населени места.

Набират се и доброволци за раздаване на даренията.

ПАЗАРДЖИК

От 10 до 13 април 2023 г. в Етнографската експозиция на Регионален исторически музей – Пазарджик, ул. „Отец Паисий“ № 8, ще се проведе ежегодната „Великденска работилница“ – демонстрация за писане на яйца, по време на която специалистите от етнографския отдел ще Ви покажат традиционни техники и начини за украсяване на великденските яйца, разпространени в нашата област – Ракитово, Велинград, Белово. Изписването на великденски яйца с писалка и восък е вековна традиция, запазена в Чепинско. Повече от десет години чрез различни направления с образователна цел пазарджишките етнолози представят тази характерна техника за украса на великденските яйца. Всеки посетител е необходимо да си донесе варено яйце, пчелен восък, битова свещ (за двама) и под вещото ръководство на етнографите сам ще изпише и отнесе в дома си сътвореното от собствените си ръце. Работилницата ще бъде отворена всеки делничен ден от 10,00 до 16,00 часа

#Великден

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"