Турция обвини САЩ: Насърчават кипърските гърци да се въоръжават

Турция обвини САЩ: Насърчават кипърските гърци да се въоръжават
A A+ A++ A

Посещението на американска подводница в гръцката част на разделения остров Кипър разгневи Турция, съобщи „Сабах“.

Министерството на външните работи на Турция разкритикува стъпките на САЩ, които "насърчават гръцката администрация в Южен Кипър да се въоръжава допълнително", като добави, че това не допринася за регионалната стабилност.

"Както многократно сме подчертавали заедно със Севернокипърската турска република, стъпките, предприети от САЩ за сметка на нарушаване на баланса на остров Кипър и насърчаване на въоръжаването на кипърската гръцка администрация, не допринасят по никакъв начин за регионалната стабилност или за справедливо, устойчиво и трайно уреждане на Кипърския въпрос", се казва в изявлението.

Турция категорично подкрепя изявлението на Министерството на външните работи на Севернокипърската турска република относно неотдавнашното акостиране на американската бойна подводница „USS San Juan“ в гръцко пристанище и дейностите по въоръжаване на гръцката администрация, се допълва в изявлението.

"Още веднъж призоваваме САЩ да преразгледат тези политики. Отново заявяваме, че Турция ще продължи да защитава правата и интересите на „Турска Република Северен Кипър“ при всякакви обстоятелства и условия, в рамките на отговорността, произтичаща от статута ни на гарант", се казва в изявлението.

По данни на Министерството на отбраната на САЩ американската подводница е акостирала в южното кипърско пристанище Лимасол на 3 април. Според местните медии лидерът на кипърските гърци Никос Христодулидис е посетил подводницата.

По-рано Съединените щати бяха обвинени, че премахват ограниченията върху продажбата на оръжие, наложени от Вашингтон на кипърската гръцка администрация, като по този начин се позволява систематично превъоръжаване.

Въпреки поредицата от дипломатически усилия на ООН за постигане на всеобхватно споразумение, Кипър е затънал в десетилетен спор между кипърските гърци и турци, припомня БГНЕС.

През последните години се наблюдават опити за мирен процес, включително неуспешната инициатива през 2017 г. в Швейцария под егидата на страните-гаранти Турция, Гърция и Обединеното кралство. Кипърската гръцка администрация е приета в ЕС през 2004 г., същата година, когато кипърските гърци осуетяват плана на ООН за прекратяване на дългогодишния спор.

#Турция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"