90% от кайсиите в Североизточна България са измръзнали

90% от кайсиите в Североизточна България са измръзнали
A A+ A++ A

Овощните градини в Североизточна България сериозно пострадаха от ниските сутрешни температури напоследък. Овощарите констатираха щети по поречието на Дунав, в Силистра, Русе, най-северната част на област Добрич, в Шуменско.

На 29 март температурите паднаха до минус 5,5 градуса, а в Шумен – до минус 7 градуса. А в овощните градини в нашия район бяха цъфнали кайсиите, черешите и прасковите. Те са много сериозно повредени. Кайсията 90% е унищожена, останаха по-късно цъфтящите, но масово е загинала от замръза“, казва Димитричка Търпанова, зам.-председател на Добруджанския овощарски съюз, предаде Про Нюз Добрич.

Според нея проблемът не е само в Североизточна България, а и в Сливенско, Казанлък, Бургас, Старозагорско. „Толкова поражения по черешите не е имало отдавна. Когато през 2020 година измръзнаха кайсиите, черешата оцеля. Но ранният цъфтеж, изтеглянето на времето на цъфтеж допринася за този лош развой. Сега и при крушата има проблеми - около 70% от дърветата са пострадали“, твърди Търпанова.

Преди дни от Министерството на земеделието обявиха, че ниските температури са били критични за овощните видове, встъпили във фаза цъфтеж, и се наблюдават сериозни щети – между 80 и 100% върху плодните дървета. В срок до 10 работни дни след възникване на събитието земеделците могат да подадат заявления за помощ. Предвид спецификата в развитието на овощните видове и необходимостта от повече от един оглед, проверките от постоянно действащите експертни комисии ще се извършват в период от 3 до 4 седмици след подаване на заявлението. По този начин ще може да се направи точна оценка за процента на щетите, нанесени от ниските температури.

Проблемът тук е, че ако не е 100% унищожена реколтата, производителят няма право на подпомагане. Той няма да получи нищо, ако овощната градина е увредена 80% например. Средствата от тази помощ се получават декември месец със заповед на министъра“, поясни Търпанова.

Овощарите не са оптимисти, защото се очакват още слани. Миналата година на отделни места е имало замръзи, но не толкова масово, както сега.

Всяка година има поражения, но рядко са годините с такова масово унищожаване на овощни градини. 2020-а беше такава, тази също. Лошото е, че зачестяват тези аномалии. Миналата година например голямата суша беше причина част от овощните градини да имат по-малка заложба“, казва още Търпанова.

По думите ѝ и тази година ще е трудна за овощарите - и заради липса на производство, и като пазар. Миналата година браншът беше недоволен от ниски изкупни цени, които не покриват разходите за производство, проблемен пазар, нерегулиран внос и липса на адекватна държавна политика.

#България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »