Ето ги депутатите-шампиони по преференции! Сред тях са Божидар Божанов, Манол Пейков и скандалните Славена Точева и Стефан Апостолов

Ето ги депутатите-шампиони по преференции! Сред тях са Божидар Божанов, Манол Пейков и скандалните Славена Точева и Стефан Апостолов
A A+ A++ A

Петима са кандидатите за народни представители, които са направили най-големи размествания и са спечелили повече от очакваните преференции в листите за депутати за 49-о Народно събрание.

Божидар Божанов от "Демократична България" - именно той бе представителят на коалицията в предишния парламент, който изнесе най-силните аргументи за машинното гласуване и единственият, който поиска в бъдеще и електронно гласуване.

В 23 МИР бившият министър на ел. управлението Божанов изпреварва всички кандидат-депутати от "Продължаваме промяната" - "Демократична България" и се нарежда втори след водача Кирил Петков. Неговите 8562 преференции го изкачват от деветото място.

Славена Точева, кандидат за народен представител от ГЕРБ. Във Варна за пореден път тя води по преференции 10 155 лични предпочитания и е пред водача Даниел Митов, който е с 4339.

Ресор на Славена Вътова в парламента не може да се посочи. Тя почти няма изказвания по време на парламентарни заседания, позиция беше взела по постоянните искания за създаване на Временни комисии от страна на ПП по далаверите на ГЕРБ.

В София в 25 МИР в най-големия многомандатен избирателен район на тези избори най-много лични гласове има Бойко Борисов - 9504. Победителят от последните два тура Христо Петров е събрал 9175 гласа.

Бяла лястовица в парламента ще е издателят Манол Пейков, който влиза в парламента директно от седмото място в листата на "Продължаваме промяната" - Демократична България в Пловдив. Той има 5000 лични гласа и заради преференциите си се изкачи до второто място след водача Никола Минчев. Пейков е уважаван заради чувствителните си позиции по темата "Войната в Украйна", бежанците и спасяване на къщата на Димитър Талев, например.

В Благоевград за пореден път най-много лични гласове има последният в листата Стефан Апостолов (на снимката). Гласовете за него са 7033. Апостолов е бивш депутат, бивш футболен съдия и син на кмета на Симитли Апостол Апостолов. Стефчо Неграмотното, както е известен, след като в едно от предишните изданя на НС едва сричаше от лист на трибуната е феномен, за който МВР си затваря очите. Не е ясно как Апостолов събира масово преференциите от селата край Симитли. Всъщност, ясно е, но...

#преференциален вот #Стефан Апостолов #депутати #преференции #Манол Пейков #Божидар Божанов #Славена Точева

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"