В Русия конфискуват паспортите на държавните служители?

В Русия конфискуват паспортите на държавните служители?
A A+ A++ A

Службите за сигурност на Русия са започнали да конфискуват паспортите на висши функционери и държавни служители, за да не напуснат страната пред заплахата от дезертьори, съобщи британският вестник "Файненшъл Таймс".

Службите затегнаха изискванията за пътуване на служителите от държавния сектор, разкриха източници до изданието.

Мярката, предприета от ФСБ, е заради слуховете, че доста държавни служители са против войната в Украйна, макар и да не го обявяват публично, което поставя под въпрос тяхната лоялност спрямо режима в Кремъл. Според източниците до вестника те са "разстроени от влиянието, което конфликтът [в Украйна] е оказал върху начина им на живот".

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков уточни, че изискванията ще бъдат затегнати към тези служители, които работят в "по-чувствителни" държавни сектори.

Още по времето на съветската епоха служители, които са имали достъп до класифицирана информация, е трябвало да оставят паспортите си на сигурно място в "специален отдел" към ведомството, в което работят. След анексирането на Кримския полуостров от Русия през 2014 г. тази практика отново се възобнови, особено по отношение на полети до САЩ и Великобритания, припомня "Файненшъл Таймс".

#Русия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »