Започва ли се? Пентагонът подготвя космическите си сили за война с Русия

Започва ли се? Пентагонът подготвя космическите си сили за война с Русия
U.S. Space Force
A A+ A++ A

Министерството на отбраната на САЩ е започнало да подготвя Космическите сили на САЩ (USSF) за вероятен бъдещ конфликт с Русия и Китай в космоса, съобщи „Уолстрийт Джърнал“. Решението идва на фона на разполагането от страна на Русия и Китай на лазери и ракети, които биха могли да обезвредят спътници и да повредят гражданските комуникации, предаде БГНЕС.

През март Белият дом предложи да се увеличи годишният бюджет на КСС до 30 млрд. долара, което би било рекордна сума. Предложената от американската администрация сума е с близо 4 млрд. долара повече от бюджета през 2021 г. Белият дом предложи също така да се увеличи финансирането на Военновъздушните и Военноморските сили.

Увеличаването на разходите за КСС ще доведе до увеличаване на броя на военнослужещите до 16 000 души. На военнослужещите ще бъдат закупени специални симулатори за обучение за битки в космоса, а също така ще бъдат обучени да работят със сателити, наземно комуникационно и сензорно оборудване и оръжейни системи. Миналата година САЩ определиха Китай като най-голямата заплаха за сигурността в своята отбранителна стратегия за сигурност. Това се дължи, наред с другото, на разработването на лазери и наземни ракети, които могат да поразяват спътници. Русия също беше посочена в документа като основна заплаха за сигурността.

#космически сили #Пентагон #САЩ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"