Мит или факт: Истинската идентичност на транс хората

Мит или факт: Истинската идентичност на транс хората
A A+ A++ A

Транс хората са тези, които не се идентифицират с пола, който са имали при раждането си. Те избират да изразят своята идентичност чрез промяна на своята визуална външност, медикаментозни терапии или хирургически процедури.

Ето някои митове и факти за транс хората:

Мит: Транс хората са болни.

Факт: Транс хората не са болни. Тяхната идентичност може да бъде различна от тази, която са имали при раждането си, но това не ги прави болни. Факт е, че транс хората могат да страдат от психически заболявания или депресия , но това не е свързано с тяхната трансидентичност.

Мит: Транс хората са опасни за обществото.

Факт: Транс хората не са опасни за обществото. Те са част от обществото и имат правото да живеят своя живот без страх от дискриминация или насилие.

Мит: Транс хората могат да се променят обратно на своя пол.

Факт: Транс хората не могат да се променят обратно на своя пол. Това е мит, който не е научно обоснован. Транс хората избират да изразят своята идентичност по начин, който им е удобен, и това трябва да бъде уважавано.

Мит: Транс хората могат да се променят чрез терапия.

Факт: Транс хората не могат да се променят чрез терапия. Това е мит, който е отхвърлен от медицината . Медикаментозната терапия и хирургическите процедури могат да бъдат полезни за транс хората, които желаят да променят своята визуална външност или да променят своя пол, но тези процедури не са задължителни.

Мит: Транс хората избрат да бъдат такива.

Факт: Транс идентичността не е избор, а част от човешката идентичност.

Мит: Транс хората искат да променят пола си, за да са по-сексуално привлекателни.

Факт: Транс хората не избират да променят пола си, за да бъдат по-сексуално привлекателни. Те правят това, за да изразят своята истинска идентичност. Имат правото да се идентифицират както си изберат и да се изразят, както си искат, без да бъдат осъждани за това.

Мит: Транс хората са измислица на съвременното общество.

Факт: Транс хората не са измислица на съвременното общество. Те съществуват в различни култури и периоди на историята и винаги са съществували. Модерната наука и медицина са сега в състояние да помогнат на транс хората да изразят своята идентичност по начин, който е по-удобен за тях.

Мит: Транс хората могат да влязат в женската тоалетна, дори ако са родени като мъже.

Факт: Транс хората имат правото да използват тоалетните и другите обществени пространства, който са съвместими с тяхната идентичност и изразяване. Не трябва да бъдат дискриминирани или подлагани на насилие. Законите за равенството на половете са в сила и се очаква да бъдат спазвани.

Мит: Транс хората са психологически нездрави и имат нужда от лечение.

Факт: Транс хората не са психологически нездрави и не се нуждаят от лечение. Дисфорията на пола не е психическо заболяване, а естествено състояние на тяхната идентичност. Транс хората могат да бъдат помогнати от професионалисти, които разбират тяхната идентичност и могат да им предоставят подкрепа и съвети.

Мит: Транс хората са опасни за обществото.

Факт: Транс хората не са опасни за обществото. Те имат правото да живеят свободно и да изразят своята идентичност, без да бъдат дискриминирани или подложени на насилие. Наистина, транс хората са по-изложени на насилие и дискриминация, което може да повлияе върху тяхното психическо здраве.

Мит: Транс хората не могат да имат здрави деца.

Факт: Транс хората могат да имат здравословни деца, независимо от това дали са родени като мъже или жени. Медицинската наука предлага опции като замразяване на сперма, пренасяне на яйцеклетки или изкуствено оплождане, които позволяват на транс хората да имат деца, ако желаят.

#митове

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"