НОИ с разяснения за преизчисляването на пенсиите

НОИ с разяснения за преизчисляването на пенсиите
A A+ A++ A

Разяснения за служебното преизчисляване на пенсиите от 1 април на работещите пенсионери публикува на сайта си Националният осигурителен институт. Предвид се взема натрупаният допълнителен стаж през 2022 година, коментира пред БНР Любомира Язаджиева - директор Дирекция "Пенсии" в осигурителния институт:

"Преизчисляването е така планирано. Затова работим с продължителността на стажа за предходната календарна година, за да може през януари и февруари да получим данните от осигурителите, март да бъде извършена технологичната обработка и през април с редовното месечно изплащане на пенсиите лицата ще си получат новите преизчислени размери на пенсиите".

През тази година служебно се преизчисляват близо 336 хиляди пенсии на работещи песионери а новите размери се получават 12 месеца – до следващото ежегодно преизчисляване, като те се осъвременяват от 1 юли в съответната година по швейцарското правило. В момента НОИ обработва и близо 77 хиляди подадени заявления за преизчисляване освен със допълнителен стаж и със осигурителен доход, поясни експертът на НОИ:

"Ако лицето получава сравнително високо възнаграждение като работещ пенсионер, имам предвид възнаграждение, което надхвърля дохода, с който е отпусната пенсията му, то има възможност да подаде заявление за преизчисляване на пенсията му, като в тези случаи преизчисляването се извършва като се съобразява и осигурителният доход, придобит след пенсионирането".

Цялата информация на НОИ по повод на предстоящото служебно преизчисляване на пенсиите на работещите пенсионери от 1 април 2023 г. може да видите ТУК.

#НОИ #пенсии #преизчисление

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »