Контрацепцията: Митове и факти, които трябва да знаете

Контрацепцията: Митове и факти, които трябва да знаете
A A+ A++ A

Разговорът за контрацепцията е много важен, защото той е свързан не само с превенцията на нежелани бременности, но и с подобряване на сексуалното здраве и благополучие на жените и мъжете. Но за съжаление, съществуват много митове и недостатъчно познание по темата, които могат да доведат до неправилно използване на контрацепция или липса на нея. Затова е важно да разберем фактите около контрацепцията и да изберем подходящия метод, съобразен с нашите нужди и предпочитания.

МИТ: Ако жена не е бременна, няма нужда да използва контрацепция.

ФАКТ: Жените могат да забременеят всяка година от началото на пубертета до края на менопаузата, независимо от това дали вече са имали деца или не. Използването на контрацепция помага да се предотвратят нежелана бременност и да се подобри сексуалното здраве.

МИТ: Използването на контрацепция може да повреди здравето на жената.

ФАКТ: Безопасността на контрацептивните методи е доказана в няколко милиони случаи и те могат да се използват безопасно и ефективно. Някои методи на контрацепция могат дори да имат положителни ефекти върху здравето на жената, като намаляване на риска от рак на яйчниците, маточната шийка и ендометриалния рак.

МИТ: Всички методи на контрацепция предотвратяват болести.

ФАКТ: Някои методи на контрацепция, като например презервативите, могат да предотвратят предаването на сексуално предавани болести (СПИН). Но не всички методи на контрацепция предотвратяват СПИН, затова е важно да се използва защита и при намаляване на риска за СПИН.

МИТ: Мъжете не могат да помагат при контрацепцията.

ФАКТ: Мъжете могат да използват различни методи на контрацепция, като презервативи, вазектомия, и др. Затова е важно да се обсъдят опциите с партньора и да се избере подходящия метод.

МИТ: Предаването на сперма на устата може да доведе до бременност.

ФАКТ: Бременността може да настъпи само при проникване на спермата във вагината. Ако не сте сигурни за това, използвайте презерватив.

МИТ: Жените трябва да сменят метода на контрацепцията на всеки две години.

ФАКТ: Няма нужда да сменяте метода на контрацепцията, ако сте доволни от него и ако ви осигурява нужната защита. Но ако се появят нови нужди, като например изменение във вашата сексуална активност или здравословно състояние, може да се наложи да се промените метода.

МИТ: Противозачатъчните ще ви натоварят с излишно хормонално натоварване.

ФАКТ: Противозачатъчните съдържат хормони, които помагат да се контролира овулацията и да се предотвратят нежелана бременност. Те могат да доведат до някои странични ефекти, но в повечето случаи тези ефекти са малко или не са забележими. Все пак, ако имате въпроси или притеснения, трябва да се консултирате с вашия лекар.

МИТ: Вазектомията (метод на мъжката контрацепция) е непопулярна и рискована процедура.

ФАКТ: Вазектомията е много ефективен метод на контрацепция и може да бъде безопасно извършена от специализирани лекари. Това е перманентен метод на контрацепция, който не изисква непрекъснато внимание или използване на противозачатъчни методи.

#бременност

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"