Германия ще арестува Путин, ако стъпи на нейна територия

Германия ще арестува Путин, ако стъпи на нейна територия
фейсбук
A A+ A++ A

Федералният министър на правосъдието Марко Бушман (FDP) обяви, че ще изпълни заповед за арест на руския президент Владимир Путин и го ще задържи, ако стъпи на германска земя.

В петък Международният наказателен съд (МНС) издаде заповед за арест на президента на Русия, което задължава всички държави-членки на съда, включително Германия и България, да арестуват издирваното лице в случай на съмнение и да го прехвърлят в Хага.

Бушман каза пред Bild am Sonntag: "Очаквам, че Международният наказателен съд бързо ще се свърже с Интерпол и държавите по договора за създаването му и ще поиска изпълнение. След това Германия е длъжна да арестува президента Путин, ако влезе на територията на Германия, и да го предаде на Международния наказателен съд".

За разлика от националните правоприлагащи агенции, МНС може да предприеме действия и срещу държавни глави, напомни Бушман по повод изключението за президенти, премиери и външни министри, което се прави в обичайното международно право.

МНС е съд от последна инстанция за сериозни международни престъпления. Създаден е съгласно Римския статут, подписан през 1998 г. Русия го е подписала, но не го е ратифицирала. Юрисдикията му не се признава от множество държави, сред които САЩ, Китай, Индия, Иран, Израел.

В коментар на руския посланик в Берлин Сергей Нечаев се казва: "Безотговорните изявления на някои германски официални лица за тяхната подкрепа и готовност да се съобразят с нелегитимното и напълно абсурдно решение на Международния наказателен съд будят изключително безпокойство и показват колко далеч от реалността са те в желанието си за по-нататъшна ескалация на конфликта с Русия."



#Германия #Владимир Путин #арест

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"