Високо напрежение между САЩ и Русия, след като руски изтребители свалиха самолет MQ-9 Reaper над Черно море

Високо напрежение между САЩ и Русия, след като руски изтребители свалиха самолет MQ-9 Reaper над Черно море
A A+ A++ A

Расте напрежението между САЩ и Русия заради сваления във вторник американски безпилотен самолет над Черно море.

Пентагонът съобщи, че дронът бил на рутинна разузнавателна мисия в международното въздушно пространство над Черно море, когато два руски изтребителя опитали да го прихванат, информира Нова телевизия.

Подобни действия не са необичайни, но в този случай, според Вашингтон, става въпрос за „непрофесионално и опасно” поведение на руските пилоти, защото се е стигнало до сблъсък.

Руски изтребител е ударил витлото на американския дрон и това е станало причина той да се разбие в Черно море. Според Пентагона, руските изтребители изхвърлили преди това няколко пъти гориво върху дрона.

От руското военно министерство твърдят, че дронът паднал във водата в резултат на рязка маневра и не е имало сблъсък. Москва разглежда инцидента като провокация, заяви руския посланик във Вашингтон Анатолий Антонов, след като беше извикан в Държавния департамент.

„Продължаваме да събираме информация за това какво точно се е случило, но мисля, че на базата на действията на руските пилоти – ясно е, че става въпрос за небезопасно, непрофесионално поведение. Тези действия говорят сами по себе си. Руските изтребители са изхвърлили гориво върху този дрон и са се приближили толкова близо до безпилотната машина, че в крайна сметка са повредили витлото на нашия MQ-9. Според нас, това е довело до повреда и в руския изтребител”, заяви Патрик Райдър, говорител на Пентагона.

Белият дом и Пентагонът осъдиха руските действия, съобщава БНТ.

Великобритания призова за бдителност, Австралия обвини Русия, че прави опити да провокира западните сили.

Не се уточнява дали дронът е носил оръжие.

Междувременно американското издание Politico разкри, че ВВС на САЩ, месец след началото на конфликта в Украйна, се опитали да прехвърли остарелите дронове MQ-9 Reaper на Киев.

Споразумението вече било подписано, но Пентагонът го забавил, страхувайки се, че американските технологии ще попаднат в ръцете на Москва.

Снощи пък руският президент Владимир Путин обяви, че взривовете на газопроводите „Северен поток“ 1 и 2 през миналата година, са извършени на държавно ниво. Той отхвърли версията, че автономна про-украинска група е отговорна за случилото се и я нарече „пълна безмислица”, съобщава Нова телевизия.

По думите му, този терористичен акт е поръчан на държавно ниво, защото нито един аматьор не може да извърши подобно действие.

„Кой има интерес? Теоретично Съединените щати имат интерес да спрат доставката на руски енергийни източници към европейския енергиен пазар и сами да доставят количествата, включително втечнен природен газ, дори и да е по-скъп с 25-30% повече от руския”, заяви Путин.

#САЩ #Русия #свален самолет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »