Швейцария реши да запази неутралитета си - бракува 60 системи за ПВО, вместо да ги даде на Украйна

Швейцария реши да запази неутралитета си - бракува 60 системи за ПВО, вместо да ги даде на Украйна
A A+ A++ A

Швейцария можеше да изпрати 60 британски системи за ПВО Rapier на Украйна. Вместо това обаче реши да ги унищожи, съобщава местният вестник NZZ.

Изданието цитира данни на "Армасуис", според които първата партида от Rapier вече е демонтирана. Следват още три.

"Предвижда се всички системи да бъдат демонтирани и изхвърлени", казва говорителят на "Армасуис" Кай-Гунар Сиверт

Rapier - как системата за ПВО би могла да помогне на Украйна

Швейцарската армия закупи Rapier през 80-те години на миналия век. Устройството включва площадка за изстрелване и радарна система. През 2007 г. федералното правителство вложи много пари в модернизацията му: армията купи 2000 модерни управляеми ракети. Сега те също се изхвърлят. Защото през 2022 г. Швейцария тихомълком е извадила Rapier от експлоатация.

"Ракетите са стари, но не са и напълно остарели", настоява Петер Шнайдер, бивш главен редактор на военното издание "Allgemeine Schweizerische Militaerzeitschrift" (ASMZ).

Той припомня, че Rapier са били инсталирани в британската столица по време на Олимпиадата в Лондон през 2012 г.

"Те могат да се използват много добре срещу нисколетящи цели като дронове", казва военният експерт.

Припомняме, че иранските дронове "Шахед" са сред най-ефективните оръжия на руската армия във войната срещу Украйна.

Rapier биха могли да помогнат на украинците и срещу изтребители и хеликоптери. Шнайдер уверява, че чрез британските системи за ПВО Украйна би могла да защити гражданската си инфраструктура.

Как Швейцария можеше да предостави Rapier на Украйна

Бракуването предизвиква бурни реакции сред специалистите по сигурността.

"Абсурдно е да изхвърляме отбранителни оръжия в Швейцария", казва представителят от "Зелената либерална партия" Франсоа Поанте, който подкрепя осигуряването на военна помощ за Украйна.

Зам.-председателят на комисията по политиката на сигурност посочва, че неутралитетът на Швейцария не забранява изпращането на Rapier на Украйна. Причината е, че системата за ПВО е произведена във Великобритания. За ракетите важат съвсем други правила от тези за швейцарските оръжия.

Съгласно решение на Федералния съвет от 2006 г. чуждестранните системи, които са били изведени от експлоатация, трябва да бъдат продадени обратно на страната производител като основен приоритет. И както Федералният съвет изрично подчертава в своето решение, това трябва да стане "без условия". Тоест, Швейцария не би могла да изисква забрана за реекспорт към Украйна.

Този специален режим за изведените от въоръжение чуждестранни оръжия бе приложен при продажбата на танкове Leopard на Германия. През 2010 г. Швейцария продаде повече от 40 Leopard, без да поставя условия. Както показа проучване на Radio SRF, Берлин е предал някои от тези танкове на други страни от НАТО миналото лято.

"Теоретично, препродажбата на Rapier без условия също би била законно възможна", потвърждава представителят на "Швейцарската народна партия" Мауро Туена.

Според него обаче би било грешно председателят на Комисията по политиката за сигурност да върне оръжията на британците без условия.

"От гледна точка на политиката на неутралност, такава продажба би била трудна в такъв момент", казва той.

Бракуване в тайнство

Факт е, че Берн не е получил съответното искане от Лондон. Федералното правителство реши да бракува Rapier още през 2019 г. и така и не попита Великобритания дали е заинтересована да получи системи обратно - дори след избухването на войната, потвърждава "Армасуис".

"Не е обичайно за Швейцария активно да предлага изведени от експлоатация военни системи за продажба", твърди Кай-Гунар Сиверт.

Франциска Рот от Социалдемократическата партия обаче не е съгласна.

"Швейцария трябваше поне да попита Великобритания дали тези оръжия все още се търсят. Удивена съм, че не погледнаха зад граница".

"В интерес на прозрачността информацията за производителя със сигурност би била важна", настоява Майа Риникер от "СДП.Либералите". "Как трябва британците да знаят какво Швейцария планира да изведе от експлоатация през следващите няколко години?"

Великобритания извади от употреба своите Rapier през 2021 г. Всички ракети бяха унищожени преди избухването на войната. Това решение предизвика критики в кралството след 24.02.2022 г., тъй като няма съмнение, че системите за ПВО биха се оказали безценни за украинците.

През следващите години Швейцария ще изведе от употреба множество чуждестранни оръжейни системи. Сред тях - 248 бойни машини на пехотата М113 и над 100 артилерийски оръдия М109. И двете системи са американско производство. Те в момента са на първа линия в Украйна.

Според действащото законодателство Швейцария може да ги върне в САЩ без никакви условия. Вероятно Вашингтон ще изпрати молба до Берн, за да избегне сценария с Rapier.

"Войната не е в нашите гени"

В интервю за NZZ в неделя Ален Берсе, президентът на Швейцария, заяви, че за страната му е по-важно отвсякога да запази строг неутралитет.

"Швейцарските оръжия не трябва да се използват във война. Що се отнася до Швейцария, войната не е в нашите гени", увери той.

Президентът осъди швейцарските политици, които призовават да се изостави политиката на строг неутралитет заради войната в Украйна. По думите му конфликтът трябва да приключи възможно най-скоро с преговори.

#Швейцария #Украйна #ПВО

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »