СНИМКИ Миналата нощ 47 от 81 руски ракети бяха изпуснати от украинската ПВО - вижте причината

СНИМКИ Миналата нощ 47 от 81 руски ракети бяха изпуснати от украинската ПВО - вижте причината
A A+ A++ A

Главнокомандващият на ВС на Украйна Валерий Залужни обяви, че от 81 изстреляни ракети от Русия през миналата нощ, украинците са успели да прихванат едва 34. Причината - сред тях е имало 28 на брой "Х-101/555", 20 "Калибър", 6 "Х-22" и 6 от редките хиперзвукови ракети "Кинжал".

Поначало "Х-22" и "Кинжал" са твърде бързи, за да бъдат свалени от украинските системи за ПВО.

Редица украински области бяха подложени на руски удари в ранните часове на днешния ден, включително столицата Киев, черноморското пристанище Одеса и вторият по големина град в Украйна Харков.

Петима загинаха в Лвовска област, след като ракета попадна в жилищна зона.

Двама души бяха ранени в Киев, съобщи Серхий Попко, ръководителят на областната военна администрация. По думите му срещу столицата са били използвани "почти всички видове въздушни оръжия".

Заради атаките окупираната от руснаците Запорожка АЕЦ бе изключена от енергийната мрежа на Украйна.

В няколко района е прекъснато електроподаването. Това съобщиха местните власти, цитирани от Ройтерс и БТА.

Атаките поразиха цели в широк периметър, простиращ се включително от градовете Житомир, Виница и Ровно на запад до Днипро и Полтава в Централна Украйна.

Областният управител на Одеса Максим Марченко заяви в социалната мрежа Телеграм, че при масирана ракетна атака е било поразено енергийно съоръжение в пристанищния град, което е предизвикало спирания на електрозахранването.

"В резултат на масиран ракетен удар беше поразен обект от енергийната инфраструктура, има и щети по жилищни домове", посочи одеският областен управител.

По думите му силите на противовъздушната отбрана са свалили част от ракетите и е възможно да последват и нови нападения.

"За щастие, няма пострадали. Въведени са ограничения в електроподаването", каза още той.

Областният управител на Харков Олег Синегубов заяви, че по града и областта са нанесени към 15 удара.

"Врагът нанесе около 15 удара по града и областта", посочи той също в Телеграм. "Инфраструктурата отново беше сред целите. Информацията за пострадали се уточнява."

За удари беше съобщено и в град Днипро, Централна Украйна, и в западните градове Луцк и Ровно, които се намират далеч от фронтовите линии на продължаващата вече една година война.

Сведения за взривове постъпват и от северния град Чернигов и от западната Лвовска област, предаде Асошиейтед прес.

Изданието "Дзеркало тижня" съобщи за експлозия в Киев, детонации са чути и в град Суми. Над западната Лвовска област е забелязан дрон.

Според украинското интернет издание "Обозревател" (Obozrevatel.ua) двама души са ранени при ракетен удар в Харков, нанесен близо до къщата им.

#ракетен обстрел #Володимир Зеленски #война #война Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници