САЩ: Проукраинска група стои зад взривовете на Северен поток

САЩ: Проукраинска група стои зад взривовете на Северен поток
fbm.ru
A A+ A++ A

Съвместно разследване на няколко германски медии тръгва по следите на взривовете на газопроводите "Северен поток" 1 и 2, които водят към Украйна. Според американски източници проукраинска група стои зад операцията.

Кой е отговорен за експлозиите на 26 септември 2022 година, които предизвикаха течове в газопроводите "Северен поток" 1 и 2? Следите водят към Украйна, заключва общо разследване на германските медии ARD, SWR и "Ди Цайт".

Разследващите са успели да идентифицират лодката, която вероятно стои зад тайната операция. Става въпрос за яхта, наета от полска фирма, която принадлежи на двама украинци. Подозира се, че операцията е извършена от шестима души - петима мъже и една жена, които са транспортирали взривното вещество до мястото на експлозиите. Според разследващите атентаторите са използвали фалшиви паспорти, а тяхната националност е неизвестна.

Киев отрича да е замесен

Оборудването за тайната операция е било предварително транспортирано до пристанището с микробус, смятат разследващите. В хода на разследването те успяват да открият лодката отново на следващия ден в близост до германското населено място Вик на Дарс, а по-късно и на датския остров Кристиансо. Впоследствие яхтата е върната на собственика. Разследващите откриват следи от взривни вещества върху масата в каютата. По информация на ARD, SWR и "Ди Цайт" западните служби още през есента са получили сигнали, че проукраинска група стои зад операцията.

Въпреки че следите водят към Украйна, разследващите все още не са успели да установят кой е поръчал на групата да организира взривовете. В международните среди за сигурност не се изключва възможността това да е и операция под фалшив флаг. Това означава, че е възможно умишлено да са оставени следи, които да насочват към Украйна. Михайло Подоляк, съветник на украинския президент Володимир Зеленски, категорично отхвърли Киев да има нещо общо с взрива.

САЩ разполагат с данни, че проукраинска група стои зад операцията

Междувременно "Ню Йорк Таймс" съобщи, че американските служби разполагат с данни, според които отговорност за нападението носи проукраинска група. Източници от американската администрация са обяснили пред изданието, че не разполагат с доказателства, че президентът Зеленски или негови висши военни са участвали в операцията, както и че извършителите са действали по нареждане на украински държавни служители.

Взривните вещества най-вероятно са били поставени с помощта на опитни водолази, които не изглежда да са работили за военните или разузнавателните служби, обясняват американските официални лица пред изданието. Възможно е обаче извършителите да са получили специализирано обучение от правителството в миналото.

Източник: Дойче веле

#"Северен поток"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »