7,2 по Рихтер: 46 г. от Вранчанското земетресение, ударило Свищов

7,2 по Рихтер: 46 г. от Вранчанското земетресение, ударило Свищов
Рikist.com
A A+ A++ A

Унищожителният трус в Турция и Сирия върна спомените за едни от най-тежките земетресения у нас. Оказва се, че Свищов е преживял над 7 по Рихтер, за жалост с цената на не малко жертви, а днес се навършват 46 години от това събитие.

Едно от най-унищожителните земетресения, в най-новата история на България се случва у нас през март 1977 г. На мястото, на което се е намирала жилищна сграда, в която живи са погребани 34 души, е посветена паметна плоча. Общо жертвите са 109.

Цветанка Кирова е била на 15 години, когато земетресението удря Свищов. Сега свищовлийката е директор в местно основно училище, което също е било съборено от труса преди 46 години, разказва нова тв.

Настоящият кмет на Свищов Генчо Генчев не е бил роден, когато градът е бил поразен от бедствието. Тогава три жилищни сгради буквално рухват като пясъчни кули. От дестинацията на времето обаче прави проучване на случилото се и го защитава в докторска дисертация.

46 години по-късно, темата с некачественото строителство е отново на дневен ред. Засега в съседна Турция, където има немалко арести, заради хилядите съборени сгради от унищожителния трус в Анадола, който може да се сравни само с апокалипсис.

#Вранча #земетресение

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"