Сеизмологът, прогнозирал страшния трус в Турция, предвижда мегаземетресение тези дни (ВИДЕО)

Сеизмологът,  прогнозирал страшния трус в Турция, предвижда мегаземетресение тези дни (ВИДЕО)
Рikist.com
A A+ A++ A

В първата седмица на март 2023 г. 12 региона на света ще бъдат ударени от мегаземетресение. Тази страшна прогноза направи сеизмологът от Нидерландия Франк Хугербитс.

Според него сеизмичната активност ще бъде повлияна от приближаването на планетите, което ще се случи на 2 и 5 март и може да доведе до мега-земетресение между 3 и 7 март. Той направи прогнозата си в YouTube канала на изследователския институт SSGEOS (Solar System Geometry Survey).

Ученият смята, че магнитудът на земетресенията ще бъде 8,5 и по-висок, а 12 региона на планетата ще попаднат в "червената зона", сред които южната част на Япония, Португалия, Гърция, Индонезия, Пакистан. Мега земетресението ще засегне и части от Северна Америка и Русия, по-специално Курилските острови.

"Не преувеличавам. Не се опитвам да всявам страх. Това е само предупреждение, тъй като критичната планетарна геометрия причинява големи сеизмични събития ”, каза той във видео анализ в YouTube канала на научната организация.

Той подчерта, че е невъзможно да се знае със сигурност вероятността от земетресения. "Но първата седмица на март ще бъде изключително критична. Може да видим земетресения с магнитуд над седем или осем", каза той. В процеса на проучване на държанието на литосферните плочи ученият стигна до извода, че най-високата сеизмична интензивност е в срока от 2 до 7 март. Според него трусове с магнитуд 8,5 и повече се очакват в 12 точки на планетата.

Сеизмологът призова жителите на тези региони да се подготвят в случай на земетресение. "Ако се намирате в район, застрашен от земетресения, винаги се нуждаете от план за действие при земетресение. Независимо от прогнозата, имате нужда от сеизмичен план за действие. Когато земята започне да се тресе, трябва да можете да излезете от къщата или сградата много бързо. Това ще спасява животи", обясни ученият.

На 3 февруари той публикува в Twitter предупреждение за възможно земетресение с магнитуд 7,5 или по-високо в Турция и Сирия:

"Рано или късно в този регион (на юг – центъра на Турция, Йордания, Сирия, Ливан) ще има земетресение с магнитуд около 7,5".

На 6 февруари, само три дни по-късно, земята наистина се разлюля на границата на страните. В медиите "прогнозите" на Хугербитс се наричат мистицизъм, тъй като той уж е предсказал земетресението в Непал през 2015 г., което уби 8 хиляди души.

#Франк Хугербитс #земетресение

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"