Витанов от БАН потроши глупомера с поредния си анализ на войната

Витанов от БАН потроши глупомера с поредния си анализ на войната
A A+ A++ A

Професор Николай Витанов продължава да сее руска пропаганда, замаскирана като анализ за войната. Ученият от БАН пусна поредните си бисери, този път замеси чукове, агитките на Левски и ЦСКА и още куп безумщини:

Кратка информация за войната за 27 февруари 2023 г.

АБСОЛЮТНО ЗАБРАНЕНО ЗА ЧЕТЕНЕ ОТ ЮРДЕЦИ

Тук е място за технически анализи, а не за леене на чувства. Добрият анализ изисква хладнокръвие, а не леене на чувства. Трезвата преценка е стъпила върху мисълта на Бисмарк, че трябва да си гледаме националния интерес. Националният интерес с точно две думи и половина, ви го обясних: ползи за народа. И тъй, гледаме към тая война и винаги се питаме: А каква ни е на нас ползата от това?

От днес анализите продължават. Днешният ще е малко по нестандартен. Стандартните анализи ще тръгнат от утре.

Да почваме. Българската политика. Измина една година от войната. Не написах нито дума за годишнината, нали така. Знаете защо е така. При мен няма чувства за леене. Обаче тези, които са набучени на голите куки, ги боли страшно. Едно е действителността, друго е каквото пише на куката, на която се веят. Лееха се чувства с тонове и вие ги видяхте. Има един простичък въпрос: Колко от тия, дето леят чувства, ще вземат автомата и ще отидат на фронта да помагат на украинската армия, която изпитва остър недостиг на войничета? Сал един Глиги. Другите? Покажи им автомата и веднага половината демократично ще избягат в чужбина, а другата половина ще тръшнат морни тумбаци по паветата и ще реват как са негодни за военна служба. За капак имаме „герой“ с чук. Казват, че героично дошъл от чужбина, май Германия беше, за да троши паметници тук. То в Германия паметници на съветската армия доста има, но да троши там не смее, че ще го подгонят много яко. Тъй и тъй е с чук и със желание, пратете го на фронта да помага на украинската армия. Да видите как се гърчи „герой“. Веднага ще избягаме обратно в чужбина. Зер на фронта може да попадне при тези от „Вагнер“ и те да му покажат как се работи с чук. Но защо се появяват такива „герои“. Те значи, са умни и красиви, нали така. И щом са такива, могат да хващат чука и да трошат и това не е вандалщина. Не-е-е-е, не е. Ама агитките на Левски и ЦСКА ако вземат чуковете и почнат да трошат, щото и те имат чувства и то силни чувства. Ама чакай Витанов, те са гамени и мутри, не са умни и красиви, тяхното е вандалщина. Да де, ама агитките на ЦСКА и Левски, че и на другите отбери не трошат паметници с чукове. Защо? Отговорът е прост: Агитките на ЦСКА и Левски, както и другите агитки са много повече българи от „героите“ с чуковете. Защо обаче това е така? И тук стигаме да въпроса за продажността на интелигенцията. Когато учих на запад и се обучавах, как да се оправям с интелигенцията, ми казаха една мисъл на един огромен практик. Мисълта беше за продажността на интелигенцията. Отнася се за това, коя част от интелигенцията е продажна. За домашно, да намерите кой е великият практик и какво е казал за продажността на интелигенцията. Без да влизам в подробности, мисълта е коя част от интелигенцията е продажна. В Щатите много добре знаят тази мисъл и имат закон за чуждестранните агенти, та тия, които се купуват, да са осветлени. Нали знаете какъв вой се вдига, когато такъв закон се предложи у нас? Е, затова в Щатите почти няма продажна интелигенция, а у нас има много. Та като се опрем на цитата за продажната част на интелигенцията идват два закона на Витанов

Закон 1: Опирай се на частта на интелигенцията, която не е продажна. От продажната част на интелигенциата избирай такива, които не се продават (винаги има) и издигай тях

Закон 2: Купувай продажници от продажната част на интелигенцията, за да реализираиш интересите си

Закон номер 2 го гледате всеки ден. Закон номер 1 не действа у нас. Във футболните агитки знаят какво е чест. Там всеки е верен на отбора си. Продажност няма. Те обичат отбора си и обичат родината си. Продажниците са на друго място и те правят държавата слаба. Затова „герои“ идват от чужбина да трошат паметници тук, а в чужбината са се стаили и не смеят да гъкнат срещу същите паметници там. Това е положението.

Инче, забавления за народа трябва да има. Всяка вечер гледате как ергенките атакуват тъй наречения Ерген и ако не са правилата да го пазят, да е заминал досега горкия. Но и в природата има такива процеси. Тури хамстер сред котаракини. Хамстерът може и да попреживее, но то ще е само докато котаракините са карат, коя да го изяде. Гледай народе. Трябва да има хляб и зрелища. Зрелища винаги ще има, а като свърши хлябът, има пости за ядене. Нали така.

Малко и за войната. Тя си върви. Ляха се, бяха се чувства за годишниата, годишнината мина, а положението на фронта си е все същото. Руснаците полека обкръжават украинската групировка в Бахмут, пълвият „Леопард“ замина. Това се и очакваше – германците да не са луди да си дадат най-новите танкове, носещи името „Пантера“ (да да, баш като едно време, не се чудете, ако след някое време се появи и „Тигър“). От 4-те доставени „Леопарда“ от Полша останаха 3. Месомелачките си работят, украинските загуби си се трупат. Опитът на BBC да сметне руските загуби бе заметен под масата, защото числото, което сметнаха, се оказа доста ниско. Украйна си е на системи, продължават доставките на оръжие – ама не по много, че да не ядосаме баба Меца, че да почне ядрена война. И не много малко, че да я изтощим колкото може. Хиляда пъти ви писах, шапка им свалям на американците и англичаните, могат да смятат. Десетки миларди вървят и за поддъжане на държавността на Украйна. Инфраструктурата се разрушава все повече, промишлеността се скапва все повече. Положението се влошава. При руснаците не е така. Санкциите не им действат особено много, но то ви бе прогнозирано отдавна. Инфраструктурата им не е разрушена, промишлеността им работи и бълва оръжия. Ама Запада имал повече население и бил по-силен икономически. Хайде, като последно за днес да ви дам един пример.

Който играе добре шах, знае, че може да имаш много фигури, но ако те не взаеимодействат добре, губиш играта срещу противник, който има много по-малко фигури. Дай пример сета от историята, Витанов. Давам. Чингиз хан и Китай. Китайската икономика – десетки пъти по-голяма то Чингизхановата, китайското население – 40 пъти по-голямо от Чингизхановото, китайската армия – 20 пъти по-голяма от чингизхановата, добре въоръжена и имаща най-технологично сложните оръжия. Да, ама Чингиз хан побеждава. Фигурите му са по-малко, но действат в пълен синхрон. Ама защо ни разправяш това за Чингиз хан, бе Витанов. Винаги сам писал, че историята на голяма част от Азия може да се разбере много лесно – винаги имаме Китай и голямата държава на север от него. Преди 800 години голамата държава на север от Китай е била империята на Чингиз хан. И коя голяма държава дойде на смяна на империята на Чингиз хан? Че гледайте, де, гледайте – коя е сега голямата държава на север от Китай. Тая държава ще да има големи военни традиции, нали така. Ами има ги и то се вижда.

Та ето, когато човек мисли с главата си и не се поддава на чувства, анализите се получават. Какво да чакаме? Продължаване на затягането на обръча около Бахмут. Гледаме картата на полезните изкопаеми на Украйна и си правим сметката накъде ще се насочват руските атаки. Там, плюс морето. Чакаме украински юруш за началото на предизборната кампания за президент в Щатите. Първичните избори идат, а десетки милиарди текат за Украйна вместо за решаване на проблемите на САЩ. Американският избирател трябва да види, че от хвърлените милиарди има файда. Ето как логистиката ви предсказва юруша.

У нас? Хляб и зрелища трябва да има. Пропагандата е калпава, хлябът поскъпва. Значи котаракините трябва още по-настървено да гонят горкия хамстеряга, максимално ефирно трябвада има люлеене по голите пропагандни куки, а юрдешките крясъци трябва да са до небето. Болката от голата кука води до леене на чувства. Всичко е изчислено, каквото трябва е купено. Ето ви

Трите закон на Витанов за продажниците: Не е луд който купува двама продажника, луд е който му позволява да прави това.

Следват крясъци, че Витанов повече уважава повече футболните агитки, отколкото част от интелигенцията. Витанов е прагматик. И ще ви отговори, че оня, великият практик, не е казал, че футболните агитки са продажни. Казал е, че част от интелигенцията е продажна. Американците, като практични хора, са взели мерки щото тоя риск при тях да е минимален. Ние, като непрактични, не сме взели мерки. Така, че, чакайте следващите „герои“ с чукове.

И бъдете живи и здрави и нека вирусът и войната да ви заобикалят.

#проф. Николай Витанов #николай витанов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"