Африкански дипломат надмина Ердоган - изгаври се злокобно с Урсула фон дер Лайен ВИДЕО

Африкански дипломат надмина Ердоган - изгаври се злокобно с Урсула фон дер Лайен ВИДЕО
A A+ A++ A

Голям дипломатически скандал! Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен беше оставена в неудобното положение да бъде игнорирана от високопоставен дипломат, по време на срещата на върха на Африканския съюз (АС), която се проведе в Етиопия преди броени дни.

Инцидентът, при който министърът на външните работи на Уганда Джедже Одонго демонстративно подмина фон дер Лайен, има неудобни паралели със скандала миналата година в Турция, когато за Урсула не беше предвиден стол, пише "Политико".

Припомняме, че тогава председателят на Европейския съвет Шарл Мишел и турският президент Реджеп Тайип Ердоган бяха седнали един до друг на големи столове, докато фон дер Лайен беше отведена настрана и настанена на диван.

"Случи се, защото съм жена", каза фон дер Лайен по-късно.

На срещата на върха в Африка Одонго заобиколи демонстративно фон дер Лайен, преди да се ръкува с Шарл Мишел и френския президент Еманюел Макрон. След това той зае мястото си между фон дер Лайен и Мишел за групова снимка.

Както може да се види, Макрон опита да се намеси и посочи на Одонго, че не бива да пропуска и шефката на ЕК, но африканският дипломат единствено я поздрави, без да се ръкува с нея.

В същото време, журналисти и блогъри отбелязват в социалните мрежи, че скандалите около фон дер лайен и ваксините Пфайзер са допринесли за това отношение, тъй като на срещата много политици са призовали за прекратяването на цифровия сертификат за Covid.

#Урсула фон дер Лайен

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »