Сарафов: Мигрантите в камиона са умирали бавно и мъчително в продължение на 30 до 60 мин. (ВИДЕО)

Сарафов: Мигрантите в камиона са умирали бавно и мъчително в продължение на 30 до 60 мин. (ВИДЕО)
Кадър: БНТ
A A+ A++ A

"Тези 18 загинали млади хора и мнозината пострадали са резултат от дезинтеграцията на институциите, от прочистване на МВР от предишен вътрешен министър. Закриха най-сериозния елемент от борба с организираната престъпност – Спецследствието. Резултатите са видими. Наш основен враг е престъпността". Това заяви главният прокурор Иван Гешев на специален брифинг пред медиите след като вчера бяха открити 18 задушени мигранти.

Зам.-главният прокурор и директор на националното следствие Борислав Сарафов изтъкна дейността на своите служители. Той разказа какво са открили следствените органи и че пострадалите са умирали бавно и мъчително в продължение на 30 до 60 мин.

Зам.-главният прокурор и директор на националното следствие Борислав Сарафов изтъкна дейността на своите служители. Той разказа какво са открили следствените органи и че мигрантите са умирали бавно и мъчително в продължение на 30 до 60 мин.

Престъпната група, извършваща каналджийство, приема мигрантите от границата в Турция и с помощта на камиони с различни тайници прекарва мигранти от турската до сръбската граница. Те пътуват основно за Великобритания, Германия и Франция, плащат межди 5 и 7 хил. евро по метода Хавала.

„Българските каналджии взимат част от сумата. Шофьорите получават по 100 евро на превозен мигрант. Ръководителят на групата - между 500 и 1000 евро на човек. Групата се състои от 6 души, тайниците ги изготвят сами”, обясни Сарафов. По думите му тайниците са оборудвани с фолио, за да пречат на рентген да види телата вътре.

„Към 7-7:30 сутринта двамата шофьори са отишли с камиона-ковчег в Бургаско. Качили са 52 души от мъжки пол, на видима възраст между 14 и 35 години. В един момент, малко след Траянови врата се чуло от каросерията на камиона силен шум, шофьорите обаче продължили пътя си. Хората са умирали бавно и мъчително в продължение на 30 до 60 мин.”, обясни директорът на следствието.

Той изтъкна, че са извършени над 20 претърсвания, назначени са над 30 експертизи, някои от тях са готови. „Успяхме в рамките на тези 24 часа да установим цялата престъпна дейност на тази група. Работихме по разкриване и документиране на цялостната престъпна дейност на тази каналджийска група. МВР извърши оперативна и разузнавателна дейност”, каза Сарафов.

„Може би причината за смъртта на тези хора е чисто човешка алчност – твърде много мигранти са качени – 52-ма. В предишни случаи са качвани 25-30 до 35 мигранти”. В хода на разследването е установено, че тази група не работи от скоро – те са извършвали минимум два „превоза” месечно”, каза Сарафов.

По думите на Атанас Илков, директор на Националната полиция, един криминален случай се политизира, което не е добре. По-важното е да има законови промени, каза той.


#нелегални мигранти #Локорско

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »