Днес небето е пълно с лещовидни облаци, бъркат ги с НЛО, ето защо

Днес небето е пълно с лещовидни облаци, бъркат ги с НЛО, ето защо
A A+ A++ A

Днес в небето над България е пълно с лещовидни облаци, става ясно от снимки, които ни изпращат читателите и феновете на Meteo Balkans. И понеже мнозина ги оприличават и дори бъркат с НЛО и летящи чинии, ето малко интересна информация за този небесен феномен:

Лещовидните облаци (на латински: Lenticularis с форма на леща, от lenticula lentil) са неподвижни облаци, които се образуват предимно в тропосферата, обикновено в паралелно подравняване по посоката на вятъра. Те често са сравними на външен вид с леща или чинийка. Седефените облаци, които се образуват в долната стратосфера, понякога имат лещовидни форми.

Лещовиден облак - Баня, Карловско 18 02 2023

Докато въздухът се движи по повърхността на Земята, често се срещат препятствия, включително природни обекти, като планини или хълмове, и изкуствени структури, като сгради и други конструкции, които нарушават въздушния поток и го превръщат във „вихри“ или области на турбуленция.

Когато влажен, стабилен въздух “тече” над по-голям въздушен вихър, като тези, причинени от планини, серия от обширни въздушни вълни се образува от подветрената страна на планините.

Ако температурата на гребена на вълната падне под точката на оросяване, влагата във въздуха може да се кондензира и да образува лещовидни облаци.

Лещовиден облак - Карлово 18 02 2023

При определени условия дълги низове от лещовидни облаци могат да се образуват близо до гребена на всяка следваща вълна, създавайки формация, известна като "вълнов облак".

Тези вълнови системи могат да произвеждат големи възходящи потоци, понякога достатъчни, за да се кондензира водната пара и да се предизвика образуването на лещовидните облаци.

Лещовидните облаци обикновено не се образуват над нисък или плосък терен, така че много хора може никога да не са ги виждали и да не знаят, че могат да съществуват. Понякога се виждат ярки цветове (наречени иридисценция) по ръба им.

Твърди се, че лещовидните облаци се бъркат с НЛО, тъй като много от тях имат формата на "летяща чиния", с характерната си гладка, подобна на чиния форма.

Лещовиден облак - Пазарджик 18 02 2023


Снимки: Miroslava Slavova, Milena Trapcheva, Алексей Керенски

Източник: Meteo Balkans

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"