Интервю с Н. Пр. Г-н Делфин Плана по повод Деня на независимостта на Косово #AmbassadorTalks

Интервю с Н. Пр. Г-н Делфин Плана по повод Деня на независимостта на Косово #AmbassadorTalks
A A+ A++ A

Косово празнува 15 години независимост. Най-младата държава в Европа досега е призната от 117 страни, сред които и България. Годишнината ще бъде отбелязана с военен парад, концерти и различни прояви в цялата страна. По покана на президента на Косово Вьоса Османи-Садриу българският вицепрезидент Илияна Йотова пристигна в Прищина.

На този специален ден, Новините имат честта да интервюират посланика на Косово в България Негово Превъзходителство г-н Делфин Плана.

1. Какво е мнението Ви за двустранните политически и бизнес отношения между България и Вашата страна?

Република Косово и Република България имат отлични двустранни отношения на всички нива. Република Косово беше официално призната от Република България като независима и суверенна държава на 20 март 2008 г. С установяването на дипломатически отношения двустранното сътрудничество се засили в области от интерес и за двете страни, както по отношение на установяването на правна рамка за сътрудничество и напредък на двустранното и регионалното сътрудничество.

През годините се осъществиха десетки протоколни посещения на най-високо ниво, подписани бяха няколко споразумения, а редица от тях са в процес на договаряне в различни области. От актуалните теми, двете страни са в процес на оценка на напредъка по изпълнението на различни споразумения, подписани между двете страни, както и увеличаване на динамиката за подписване на още двустранни споразумения. България е ценен партньор на Косово в усилията му за членство в международните механизми и във всички случаи е била поддръжник на членството на Косово. България е един от основните регионални съюзници и партньори, които могат да ни помогнат по пътя ни към членство в НАТО и ЕС, а Косово може да се възползва много от опита на България в процеса на евроатлантическа интеграция. Бихме приветствали България отново да бъде в челните редици на страните-членки на ЕС като истински и силен защитник на евроинтеграцията на региона. Република Косово цени България и като важен партньор в процеса на укрепване на своята международна субектност.

2. Какво подобряване на тези отношения виждате в близко бъдеще и в дългосрочен план?

Има потенциал за по-голямо икономическо и търговско сътрудничество между двете държави. Най-голям брой бизнеси работят в търговията, но вярвам, че има нарастващи възможности да се работи повече в сегментите за поддръжка на услуги, аутсорсинг на ИКТ (Информационни и комуникационни технологии), транспорт, селско стопанство, минно дело и т.н. Има потенциал за повече сътрудничество в сектора на ИКТ, където човешкият потенциал на Косово може носят добавена стойност в аутсорсинг сектора, както и в автомобилния сектор, който е доста развит в България. Косово е готово да запълни празнините в човешкия капитал, които България може да има в близко бъдеще, с талантлива квалифицирана сила в областта на ИКТ, разработката на софтуер, програмирането, роботиката, мехатрониката или инженеринга чрез близки проекти, както и аутсорсинг.

3. Според вас, какво е мястото на България в съвременния свят?

От стратегическа гледна точка България е много важна страна, намираща се на важен геостратегически кръстопът, както и утвърден и ценен член на ЕС с решаващо влияние. Тя има голям потенциал да води и подкрепя региона на Западните Балкани по пътя към членство в ЕС, както и да привлича инвестиции от чужбина поради много обективни предимства.

4. Ако искате да популяризирате България пред инвеститори от вашата страна, кои биха били 5-те най-важни предимства, които бихте посочили?

България има много конкурентно геостратегическо местоположение като член на ЕС и на кръстопът между Европа и Азия, разполага с висококвалифицирана и рентабилна работна ръка, достъп до големи пазари, ниски оперативни разходи и благоприятни данъчни системи.

5. Смятате ли, че България може да подобри своя имидж или брандинг и ако да - имате ли идея или съвет, който бихте могли да споделите с нас?

България има голям туристически потенциал с толкова прекрасна природа, красиви пейзажи, утвърдени черноморски туристически курорти и уникално културно наследство. Един от големите потенциали обаче е в младите, като най-ценното богатство, което България притежава и които са най-добрите посланици на вашата държава.

6. Кои бяха най-важните събития, организирани от хърватското посолство през изминалата година?

Миналата година проведохме редица интересни събития, на които се опитахме да популяризираме потенциала на Косово в много области, като се започне от туризма, културата, ИКТ сектора, икономиката и т.н. От друга страна, това беше година, в която имаше значителен брой посещения на високо ниво от високопоставени лица от Република Косово в България, включително посещението на Президента на Републиката Н. Пр. Г-жа Вьоса Османи Садриу, която посети България от 30 ноември до 1 декември по покана на българския президент Н. Пр. Г-н Румен Радев, показвайки, че едно вече отлично двустранно сътрудничество между нашите страни изгражда все по-здрави основи чрез тези държавни посещения на високо ниво.

На 6 април миналата година в София се проведе ИКТ форум с участието на около 80 компании от Косово и България. Това показва потенциала, който съществува, и необходимостта от улесняване на взаимодействието между заинтересованите компании от двете страни. Посолството на Косово в София прави всичко възможно за изграждането на мостове за сътрудничество между компании от Косово и България.

През октомври заедно с Държавния културен институт и фондация Doma Art организирахме изложба, популяризираща съвременната арт сцена на Косово, където шестима млади художници изложиха своите творби в галериите “Мисията“, “Топлоцентрала“ и Doza Gallery. Това беше една уникална възможност за тези млади художници да изложат и покажат своя артистичен талант и най-важното да установят дълготрайни връзки с други български художници и да умножат подобни проекти за съвременно изкуство в бъдеще. Тази и други инициативи бяха в областта на установяването на една постоянна артистична следа като част от регионалния и международния икономически и културен контекст.

7. Колко дълбоко е засегнала пандемията от COVID двустранните отношения между България и вашата страна?

COVID пандемията беше огромна пречка за предприемане на дейности с цел засилване на двустранните отношения между Косово и България, тъй като имаше ограничен брой посещения, контакти и пътувания. Поради пандемичните ограничения от COVID-19 бяхме въздържани да празнуваме заедно Деня на независимостта на Република Косово миналата година в момент, в който ценим двустранните отношения и празнуваме съвместните успехи. Поради местните обстоятелства на пандемията от COVID-19 и ограниченията върху международната мобилност не успяхме да изпъкнем и да укрепим, както беше планирано, вече отличните традиционни отношения, които съществуват между Република Косово и Република България на всички нива, но веднага след като ограниченията бяха премахнати, имаше повишаване на взаимодействието, което позволи по-голяма комуникация и сътрудничество.

8. Какъв съвет можете да дадете на българите, които искат да правят бизнес с хора от вашата страна?

Икономическият обмен между двете страни се разраства със солидни темпове, но потенциалът е много по-голям за по-нататъшно задълбочаване, особено в областта на съвместните инвестиции, производството, търговията, селското стопанство и ИКТ сектора чрез nearshoring проекти и аутсорсинг. Република Косово разполага с талантлива и висококвалифицирана работна сила, отличен инвестиционен климат, поради което българските инвеститори са повече от добре дошли да проучват и правят инвестиции. Република Косово е на около 90 км въздушно разстояние от България, следователно това е предимство, което и двете страни трябва да използват за постигане на бизнес цели, както и за обмен на опит в много бизнес области.

9. Разкажете ни за себе си – каква беше вашата професионална дипломатическа кариера, откога сте в България и кои са най-очарователните места или дори ястия за вас в България?

Преди да се присъединя към дипломатическата служба на Министерството на външните работи на Република Косово, бях изградил кариера около сектора на неправителствените организации, консултации с международни организации и имах някои ангажименти, свързани с медиите. Имах късмета да получа възможност да уча в чужбина: в Германия, Унгария и Гърция, тъй като този солиден международен опит създаде важни основи, които ми помогнаха в настоящата ми работа.

Роден съм и съм израснал в Прищина, емблематично място по много причини, но преди всичко защото се гради около безпрецедентна млада жизнена динамика и където и да отидете, винаги ще търсите нещо, което липсва, но винаги можете да намерите само в Прищина. От друга страна, България е очарователна страна, тя ви кара да се чувствате уникални с редките си красоти, с очарователна природа, уникална история, много комплексна археология и архитектура, която е древна, но същевременно толкова добре запазена. Освен прекрасната София, посетих много кътчета из България и всички те са уникални, красиви и завладяващи по своему, затова не бих искал да отличавам и отделям някое от тях. Баницата, разбира се, е невероятна, както и ястия като мусаката, таратора или сармите, които между другото са много разпространени ястия и в Косово.

10. Ако трябва да опишете България само с три думи, кои биха били те?

Гостоприемство, красива природа и гъвкаво общество.

„Ambassadors Talk” е поредица от интервюта с посланици или ръководители на мисии, акредитирани в България. Нашата цел: да разберем тяхната гледна точка за текущите събития - както вътрешни, двустранни, така и международни. Също така, нашите гости имат възможност да популяризират страната си и да споделят информация за бъдещи събития, свързани с техните посолства. Можете да прочетете нашите интервюта от сезон 2022 на нашата рубрика тук.

Представителите на посолства в България могат да се свържат с Новините за повече информация на Office@novinitegroup.com

Novinite.com (Sofia News Agency) е най-голямата англоезична медия в България, отразявайки вътрешни и международни новини повече от 20 години. Агенцията се чете в повече от 120 страни по света. Архив с новините се съхранява от години в много правителствени и бизнес институции и уебсайтът се цитира ежедневно в световен мащаб.

#Ambassador Talks #посланик

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Интервю
Последно от Интервю

Всички новини от Интервю »