Д-р Петър Марков: Предаване на птичия грип сред бозайници засилва риска от нова пандемия

Д-р Петър Марков: Предаване на птичия грип сред бозайници засилва риска от нова пандемия
Кадър: НОВА
A A+ A++ A

За съжаление, и тази седмица носи нови неприятни развития по темата за прескачане на високопатогенния птичи грип в бозайници.

След като преди две седмици се установи разпространение на вируса във испанска ферма за норки, миналата седмица Перу докладваха за над 585 мъртви тюлена, жертва на птичия грип.

Както обясних в поста си тогава, за разлика от "класическия" човешки грип, птичият грип H5N1, когато зарази хора, е една от най смъртоносните инфекции, познати на медицината, с капацитета да убива всеки втори заразѐн!

Като важен контекст, от повече от година е налице панзооза (животинска, в случая птича пандемия) с този вариант на птичия грип донесъл вече смъртта на милиони птици в Европа и Америка, както диви, така и домашни. Също така не са малко случаите на отделни прескачания на инфекцията от птици към бозайници, често резултат от опортюнистична консумация на трупове на птици от дребни и по-едри хищници, като лисици, чакали и прочие. Но преди случая с норките досега нямаше докладвано предаване на вируса между бозайници - винаги всеки един случай при бозайници, включително и хора, в миналото е бил в резултат от контакт със заразни птици.

И тук ключовият въпрос е дали тези над 500 мъртви тюлена са резултат от предаване на птичи грип от тюлен на тюлен, или са отделни случаи на предаване от водоплаващи и морски птици, с които тюлените споделят хабитат.

От една страна, огромният брой мъртви тюлени по-скоро говори за първото. От друга, новината докладва за тези случаи "през последните седмици" и от информацията не може да се заключи дали всички тези тюлени са от една колония (по-скоро малко вероятно).

Но ако вирусът на птичия грип се е предавал между тюлени, както изглежда по-вероятно към момента, това е вторият за последните три седмици случай за трансмисия на вируса между бозайници.

Въпреки че към момента непосредствения риск за хора се счита за нисък, с оглед на високата патогенност на H5N1, случаите на епизоотично предаване между бозайници се следят отблизо и с голяма доза загриженост от епидемиолозите.



#д-р Петър Марков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"