Божидар Божанов: Най-виновна за войната на пътя е прокуратурата, дигитализация му е майката

Божидар Божанов: Най-виновна за войната на пътя е прокуратурата, дигитализация му е майката
A A+ A++ A

Бившият министър на електронното управление Божидар Божанов във Фейсбук:

Защо има толкова много катастрофи и съответно жертви на пътя в България?

По много причини - лоши пътища, лоша маркировка, лоши пътни знаци, неизправни автомобили, неправоспособни водачи, употреба на алкохол и наркотици, безотговорност на някои водачи и др.

Ако задълбаем под всяка от тези причини, ще стигнем до две причини - административна немощ и корупция, които често се преплитат.

Корупционна е липсващата и некачествена маркировка и знаци, разбиващият се асфалт; корупционни са неслучилите се ремонти, защото не е планирана комисионна за някого; корупционни са претоварените камиони и съзнателната липса на контрол върху тях, което разбива пътищата; корупционен е отказът за автоматизиран анализ на риска и електронизиране на данни; корупционни са някои ГТП пунктове, където минаваш "по документи"; корупционни са полицейските чадъри над рецидисти; корупционни са фиктивните курсове. И т.н. и т.н.

Някои от тези проблеми могат да се поправят с дигитализация, регистри, интеграция между системи и прозрачност на данните - неща, които предлагахме в предния парламент, ще предложим и в следващия.

Но почти винаги в дъното е прокуратурата, която не си върши работата и под чието зорко око, след редица доклади и сигнали, корупцията си продължава. А с нея и катастрофите.

#Божидар Божанов #ПТП #катастрофи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"