СНИМКИ Чудо! 200 часа след трусовете извадиха живи братя в Кахраманмараш

СНИМКИ Чудо! 200 часа след трусовете извадиха живи братя в Кахраманмараш
A A+ A++ A

Все още се случват чудеса след земетресението в Турция и Сирия, където жертвите достигнаха над 37 500 души.

Двама братя на 17 и 21 години бяха извадени под руините на срутилата се жилищна сграда в Кахраманмараш . Под друга сграда спасителите се надяват да извадят баба, майка и дъщеря, оцелели близо 200 часа след земетресението.

В същото време обаче международни спасителни екипи се готвят да прекратят акциите заради намаляващите изгледи да намерят оживели в провинция Кахраманмараш, Адияман и Хатай.

В южния турски град Антакия багерите започнаха да събарят силно повредени сгради и да разчистват развалините.

Турция изчислява щетите на около 84 милиарда долара. Турският министър на урбанизацията Мурат Курум каза, че около 42 000 сгради са се срутили или трябва да бъдат разрушени, защото са необитаеми.

Земетресението разпали недоволството сред някои турци към милионите сирийски бежанци, избягали в Турция от гражданската война. Сирийци твърдят, че са били обвинявани в грабежи, изгонвани от лагери и обиждани.

Броят на жертвите в Турция вече надвишава 31 600, а общият брой на загиналите в Сирия достигна 5714.

В Алепо зам.-генералният секретар на ООН по въпросите на хуманитарната помощ и бежанците Мартин Грифитс каза, че спасителната фаза е към своя край и усилията се прехвърлят върху осигуряването на подслон, храна и образование.

След среща със сирийския президент Башар Асад Грифитс съобщи, че Дамаск се е съгласил да отвори за три месеца още два пропускателни пункта с Турция, за да улесни доставките на хуманитарна помощ.

Ръководителят на управлявана от сирийската опозиция спасителна група "Белите каски" осъди решението на ООН да позволи на Асад да одобрява доставките на помощ през граничните пунктове с Турция, като каза, че това се равнява на "безплатна политическа печалба" за президента.

Днес в България се прибират двата екипа от Националната асоциация на доброволците ,които участваха в спасителните операции в Турция, научи "Хоризонт". Нови камиони с помощи за хората, останали без дом, потеглиха към разпределителния център в Одрин.

#земетресението #земетресение

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"