САЩ дават на Украйна координатите на руски цели за удари с HIMARS

САЩ дават на Украйна координатите на руски цели за удари с HIMARS
Уикипедия
A A+ A++ A

Въоръжените сили на Украйна разчитат на данни от САЩ за местоположението на руските цели за нанасяне на удари с реактивните системи за залпов огън HIMARS, съобщи "Вашингтон пост", позовавайки се на три високопоставени украински източници и един американски.

Според източник от Киев, украинските сили "почти никога не използват реактивните системи без конкретните координати на военните от САЩ от някоя база в Европа". В Украйна смятат, че това трябва да убеди Вашингтон в нуждата от доставка на ракети с голям обсег.

Помощта на САЩ за насочването е нужна, за да не се хабят напразно боеприпаси, пояснява американският източник. Той подчертава, че украинските сили не искат одобрение от САЩ по отношение на целите и нанасянето не ударите става без предварително съгласуване. Т.е. американските военни действат като консултанти, подчертава източникът. "Според нашите карти и програмното обезпечаване целта има едни координати, но когато я дадем на партньорите, координатите се оказват други. Защото американците и страните от НАТО имат достъп до военни спътници", поясни през октомври началникът на ракетните войски към украинската армия генерал-майор Андрей Малиновски, пише "Сега".

#HIMARS #САЩ #войната в Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"