Кефир или кисело мляко?

Кефир или кисело мляко?
A A+ A++ A

Кефирът и киселото мляко са много сходни. Докато киселото мляко обикновено е по-гъсто, и двете имат леко кисели вкусове. Те са направени от млечни или немлечни източници.

Кефирът обикновено има повече пробиотични (здравословни) бактериални щамове от киселото мляко, предлагайки повече общи ползи. Освен това съдържа полезни дрожди, които помагат за намаляване на възпалението на храносмилателния тракт и повлияват добре диарията.

Киселото мляко съдържа различни пробиотични бактерии, които са полезни за здравето на червата и имунитета.

Сравнение на хранителния профил

По-долу е дадено хранително сравнение между 1 чаша (245 грама) нискомаслено млечно кисело мляко и нискомаслен кефир.

Продукт Нискомаслено кисело мляко Кефир с ниско съдържание на мазнини
Калории 150 100
Протеин 13 грама 9 грама
Общо мазнини 4 грама 2,5 грама
Общо въглехидрати 17 грама 11 грама
Обща захар 17 грама 11 грама

Странични ефекти и взаимодействия на кефир

Въпреки многото ползи от кефира, той не е подходящ за всеки. Някои доказателства сочат, че може да не са безопасни за хора с автоимунни заболявания. Консултирайте се с вашия лекар преди да го добавите към вашата диета. Макар и рядко, има някои документирани случаи на пробиотици, предизвикващи гъбични и бактериални инфекции.

Избягвайте кефири на млечна основа, ако имате непоносимост към лактоза или алергия към мляко. В противен случай кефирът вероятно ще бъде с нисък риск от странични ефекти за повечето здрави хора. Някои хора обаче могат да изпитат храносмилателни странични ефекти, като диария или подуване на корема, ако не са свикнали да консумират кефир, кисело мляко или други ферментирали храни.

#кисело мляко

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"