Посланикът на Хърватия: Най-важното предимство, което имаме, е общото ни членство в ЕС #AmbassadorTalks

Посланикът на Хърватия: Най-важното предимство, което имаме, е общото ни членство в ЕС #AmbassadorTalks
A A+ A++ A

Ambassador Talks се завръща! Започваме 2023 г. с посланика на Хърватия, Нейно превъзходителство г-жа Ясна Огняновац.

Н.пр. Г-жа Ясна Огняновац връчва своето акредитивно писмо на Н. Пр. г-н Румен Радев, президент на Република България

1. Какво е мнението Ви за двустранните политически и бизнес отношения между България и Вашата страна?

В исторически план България и Хърватия се радват на много добри двустранни отношения, подсилени допълнително от общото ни членство в ЕС и НАТО. Икономическите отношения се увеличават стабилно всяка година, но все още има голям потенциал за разширяване на това сътрудничество, особено в областта на търговията и инвестициите.

2. Какво подобряване на тези отношения виждате в близко бъдеще и в дългосрочен план?

Дълбоко вярвам в една от основните мисии на дипломацията: контактите между хората, създаването на взаимотношения чрез културен обмен, сътрудничество в образованието, туризма и спорта. В тази връзка трябва да работим повече за свързването на младите хора от нашите две страни, които ще укрепят още повече традиционното приятелство между България и Хърватия и ще преоткрият нови пътища за нашето бъдещо сътрудничество.

3. Според вас, какво е мястото на България в съвременния свят?

България и Хърватия са членки на Европейския съюз, както и на НАТО, две организации, които играят важна политическа роля в съвременния свят. Споделянето на общи ценности, политически и икономически цели като членове на тези две общности, както и участието в общите решения, оказващи влияние върху международните политически отношения, определено придават на нашите две суверенни държави допълнително значение в съвременния свят.

4. Ако искате да популяризирате България пред инвеститори от вашата страна, кои биха били 5-те най-важни предимства, които бихте посочили?

Най-важното предимство определено е общото ни членство в ЕС, както и географското положение на България (близост до Азия на юг/югоизток, важните черноморски пристанища на изток, отличните връзки със страните от Южното Средиземноморие) в допълнение към нарастващата дигитализация и квалифицирана работна ръка.

Откриване на учебната година в 102 ОУ "Панайот Волов", където българчетата изучават Хърватски език

5. Смятате ли, че България може да подобри своя имидж или брандинг и ако да - имате ли идея или съвет, който бихте могли да споделите с нас?

Не съм експерт по брандинг, но след като живея във вашата красива страна вече повече от три години, разбрах, че хърватите, въпреки че са много близо до България, знаят малко за страната ви. В областта на туризма, освен черноморските курорти и невероятните ски курорти, има термални курорти, за които много хора не знаят, има непрекъснато нарастващо висококачествено българско винопроизводство, археологически и исторически обекти с нови находки се откриват постоянно. Същото е и с много силната IT индустрия и факта, че България има една от най-силните и бързи интернет връзки в Европа. Освен това една от любимите ми теми е съвременното българско изкуство и дизайн, младите талантливи творци трябва да заемат важна роля в бъдещото рекламиране на вашата страна.

6. Кои бяха най-важните събития, организирани от хърватското посолство през изминалата година?

Миналата година България и Хърватия отбелязаха 30 години от установяването на дипломатически отношения и се възползвахме максимално от подобрената епидемиологична обстановка, за да представим няколко културни събития на българската публика (изложби, театрални представления и концерти). Една от изложбите все още е експонирана на площад „Света Неделя“, на трамвайната спирка, като част от проекта Art4Diplomacy. Там можете да намерите художествена снимка на Хърватския национален театър в Загреб, направена от известния хърватски фотограф Марко Врдоляк. Интересна връзка между Хърватския национален театър и Народния театър "Иван Вазов" в София е, че те са проектирани от едни и същи архитекти Фердинанд Фелнер и Херман Хелмер.

Надявам се подобрената епидемична обстановка да продължи и през следващата година и ние сме в процес на избор на културни събития, които ще организираме през 2023 г. Едно от най-важните събития за нашето посолство и хърватите, живеещи в България, ще бъде откриването на Хърватско-българския културен център в София от организацията с нестопанска цел Епископ Йосип Юрай Щросмайер. Това ще бъде място за събиране на хърватите, живеещи в София и техните семейства (повечето от тях женени за българи) и място за организиране на културни събития на двата езика с цел по-нататъшно свързване на нашите два народа.

Представяне на художествена снимка на Хърватския национален театър в Загреб на площад Света Неделя

7. Колко дълбоко е засегнала пандемията от COVID двустранните отношения между България и вашата страна?

Със сигурност през двете години на пандемия от COVID-19 имаше по-малко двустранни срещи и посещения, но благодарение на съвременните IT технологии успяхме да запазим добрите си взаимни контакти. Миналата година, поради общата ни 30-годишнина от установяването на дипломатически отношения, се увеличиха двустранните посещения на всички равнища и области, като на такава интензивност ще бъдем свидетели и през тази година.

8. Какъв съвет можете да дадете на българите, които искат да правят бизнес с хора от вашата страна?

Хърватия има изключително благоприятно географско положение, добра ценова конкурентоспособност, ефективна, иновативна, високообразована и многоезична работна сила, атрактивни стимули за инвестиции, бизнес ориентирана среда и безплатна професионална подкрепа за инвеститорите.

Лекция в Американския университет в България

9. Разкажете ни за себе си – каква беше вашата професионална дипломатическа кариера, откога сте в България и кои са най-очарователните места или дори ястия за вас в България?

От три години и половина съм в България. Преди това бях посланик на Хърватия в Ирландия, заместник-ръководител на мисията на ЕС в Брюксел по време на нашите преговори за членство и се занимавах с делата на ООН в нашите дипломатически мисии в Ню Йорк и Виена. През 30-те години на моята дипломатическа кариера заемах различни длъжности в Министерството на външните и европейските работи.

Има известна близост и взаимно уважение между нашите два народа, така че се чувствам много комфортно приета в България. Най-очарователното място за мен е Пловдив и всички невероятно красиви археологически обекти, които човек може да разгледа буквално навсякъде.

10. Ако трябва да опишете България само с три думи, кои биха били те?

Трудно е да го направя само с три думи, защото има толкова много впечатления, но нека опитам, като използвам трите най-силни впечатления за мен: гостоприемството на хората, красотата на вашата природа и големия потенциал, който имате в много области.

***

Тази година решихме да променим някои от нашите въпроси и цялостния стил на рубриката. Интервюто ни с Н. Пр. Г-жа Огняновац се проведе през ноември 2022 г. Нашите читатели могат да очакват леко променени въпроси за бъдещите ни гости и ново интервю с посланика на Хърватия по-късно през годината. Не пропускайте...Гърция е следващата седмица!

„Ambassadors Talk” е поредица от интервюта с посланици или ръководители на мисии, акредитирани в България. Нашата цел: да разберем тяхната гледна точка за текущите събития - както вътрешни, двустранни, така и международни. Също така, нашите гости имат възможност да популяризират страната си и да споделят информация за бъдещи събития, свързани с техните посолства. Можете да прочетете нашите интервюта от сезон 2022 на нашата рубрика тук.

Представителите на посолства в България могат да се свържат с Новините за повече информация на Office@novinitegroup.com

Novinite.com (Sofia News Agency) е най-голямата англоезична медия в България, отразявайки вътрешни и международни новини повече от 20 години. Агенцията се чете в повече от 120 страни по света. Архив с новините се съхранява от години в много правителствени и бизнес институции и уебсайтът се цитира ежедневно в световен мащаб.

#Ambassador Talks

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Интервю
Последно от Интервю

Всички новини от Интервю »