Задържаният от македонски граничари ексдепутат Ангел Георгиев: Биха ни и ни ритаха и при бариерата, и в стаите

Задържаният от македонски граничари ексдепутат Ангел Георгиев: Биха ни и ни ритаха и при бариерата, и в стаите
A A+ A++ A

Паричната гаранция е дадена на ръка в евро на полицай. По никакъв начин нямаме документ, а в Северна Македония не може да се плаща в евро. Нашият адвокат също няма документ какво се е случило със сумата. Това обясни битият депутат от "Възраждане" Ангел Георгиев по време на брифинг, цитиран от "24 часа".

В събота Ангел Георгиев пътува, за да почете 151-годишнината от рождението на Гоце Делчев и да посети гроба на революционера в Скопие. Както "стана извистно, български граждани бяха държани дълго време на граничните пунктове за Северна Македония. Георгиев твърди, че е бит на пункта между България и Северна Македония - Гюешево-Деве баир.

"Около пет-шест часа имаше огромна колона от българи, които искаха да почетат паметта на Гоце Делчев. Това беше умишлено направено от македонските власти. Умишлено забавиха претърсването на един автомобил. Наш сънародник беше вкаран в пункта от граничарите", разказа Георгиев.

По думите му той е започнал да снима, а граничните полицаи са скочили на бой на него, на журналиста от Евроком Адриан Асенов и на Петко Русанов. "Биха ни, удряха ни с юмруци и ритници отвън на бариерата. В стаите ни биха и ни удряха също. Имам посинен клепач на лявото око, ударен ми е носът, имам удари по прасеца. В главата с юмруци ме удряха" каза още депутатът. Имаше заплахи като "Ке ви скършиме като кучиња", добави Георгиев.

"Питахме съвсем културно защо са вкарали българин вътре, а те ни бият. Моят телефон падна и остана там, беше откраднат в крайна сметка. Не ми го върнаха. Подал съм жалба. Поисках да се обадя на адвокат, отказаха ми, исках да се обадя на лекар - казаха, че не работи събота и неделя, не ми дадоха да се свържа със семейството. Не получихме помощ и подкрепа от българската държава", заяви Георгиев.

По-късно ни заведоха в Крива паланка, обвиниха ни, че сме ползвали обидни думи, които не е вярно. Думите на един журналист Симеон Милков са преписани на нас. Той се държа гадно, арогантно. Той изрече тези обидни думи, които са преписани на нас. Осъдени сме напълно неправомерно. Това е откровена пропаганда. От българската държава не дойде никой, сами си осигурихме адвокат, обясни още Георгиев.

Ние нямаме никаква подкрепа от българската държава, заяви той. Държавата ни нас ли защитава или някой друг?, пита Георгиев.

Според него трябва да има остра реакция от страна на България и да се постави въпрос за ново вето. Докато не заслужи мястото си, Северна Македония не трябва да е част от Европейския съюз. Да не си мислят, че винаги ще им се разминава.

По думите на депутата ще обжалват решението на съда в Северна Македония.

#РСМ #Ангел Георгиев #"Възраждане"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай