Киев: Русия готви ново мащабно настъпление около 24 февруари

Киев: Русия готви ново мащабно настъпление около 24 февруари
Стоп кадър
A A+ A++ A

Русия ще опита ново мащабно настъпление около 24 февруари, заяви министърът на отбраната на Украйна Алексей Резников. Доколкото руснаците харесват символиката, по този начин ще отбележат годишнината от нахлуването им в Украйна.

Според оценките на украинското МО Русия мобилизирала около 500 000 войници при официално обявени 300 000. "Виждаме войската по границата и по наши оценки тя е значително по-голяма", казва Резников в интервю за френския тв канал BFMTV. Преди ден Алексей Данилов, секретар на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна, прогнозира, че Русия ще се опита да направи мащабна атака от север, юг и изток, както го стори на 24 февруари м.г. Същите опасения имат и западните експерти.

Резников беше във Франция за покупката на допълнителни радари за ПВО от типа MG-200, които значително увеличават възможностите на въоръжените сили по унищожаване на крилати и балистични ракети, както и на дронове.

По данни на украинското разузнаване президентът Путин е наредил Донбас да бъде превзет до края на пролетта.

Предупрежденията за предстоящата атака са на фона на ескалацията в югоизточна Украйна - в района на Донбас вървят ожесточени боеве, а тази нощ трима цивилни загинаха от ракетен обстрел на жилищна сграда в Краматорск.

"Единственият начин да се спре руският тероризъм е да бъде победен. С танкове, изтребители, ракети с голям обсег", написа в социалните мрежи по повод атаката в Краматорск президентът Зеленски.

Според секретаря Данилов най-тежките боеве предстоят, а следващите месеци ще са решаващи. Важното е, че украинската армия се ползва от много по-голяма поддръжка от западните партньори в сравнение с година назад.


#войната в Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »