Атентатите срещу световни лидери: Зеленски оцелял 12 пъти, Путин – повече, а рекордьор е Кастро - 638

Атентатите срещу световни лидери: Зеленски оцелял 12 пъти, Путин – повече, а рекордьор е Кастро - 638
Фейсбук/Владимир Путин
A A+ A++ A

"Дванадесет опита за убийство на украинския президент Володимир Зеленски е имало от старта на войната на Русия срещу Украйна (24 февруари 2022 г.) до края на миналата година", написа американското списание "Инсайдър".

Според експерта Крис Уипъл службите в Москва са планирали атентатите срещу президента на Украйна още преди началото на руската агресия.

"Срещу Зеленски са се подготвяли 12 атентата. Най-малко два от тях са били предотвратени благодарение на директора на ЦРУ Уилям Бърнс", заяви Уипъл.

Според "Таймс" две групи - наемници от подкрепяната от Кремъл частна военна компания "Вагнер" и хора от чеченските спецчасти, са били изпратени да убият украинския президент след началото на руската инвазия.

ЧВК "Вагнер" е ръководена от олигарха Евгений Пригожин - близък съюзник на руския президент, който често е наричан "готвачът на Путин".

Ударният екип пристигнал в Киев със списък от 24 мишени, сред които премиерът на Украйна, кметът на Киев Виталий Кличко и брат му Владимир - и двамата шампиони по бокс. Планът се провалил заради теч на информация.

Лимузината на Владимир Путин е била нападната при опит за покушение над руския президент. Чул се "силен гърмеж“, последван от „гъст дим“, съобщи таблоидът „Сън“ през септември 2022 г., като цитира източници от Кремъл.

Путин не е пострадал. Последвали са обаче арести сред охранителите на президента, проспали опасността.

Популярна е теорията за тегнещото над американските президенти индианско "Проклятие на Текумзе". Според легендата умиращият вожд на индианско племе Текумзе е проклел "бледоликите" заради нарушаването на договорите от тяхна страна. Проклятието се състои в това, че всеки американски президент, избран в година, завършваща на цифрата 0, ще умре или ще бъде убит преди завършване на президентския му мандат.

Зловещият цикъл на смърт на президенти включва Уилям Хенри Харисън, Ейбрахам Линкълн, Джеймс Гарфийлд, Уилям Маккинли, Уорън Хардинг, Франклин Рузвелт- всички избрани в година, завършваща на 0. В списъка е и Джон Кенеди, избран през 1960 г., убит в Далас през 1963 г. - най-младият президент в историята на САЩ.

Но никой не е оцелял след повече опити за убийство от Фидел Кастро. 638 пъти някой е опитвал да сложи край на живота на кубинския лидер, който почина на 90-годишна възраст през 2016 г.

Ел Команданте остава жив дори след като ЦРУ поставя бомба и отрова в пурите му, в костюма му за гмуркане.

В съвременния свят обаче технологиите са напреднали много и сред най-модерните средства за елиминиране на политици вече са дроновете, пише "Марица".

#атентати

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »