Ваня Григорова за депутатите и МРЗ: Казаха буквално - не ни интересува обедняването на бг работника

Ваня Григорова за депутатите и МРЗ: Казаха буквално - не ни интересува обедняването на бг работника
Стоп кадър/НТВ
A A+ A++ A

Най-накрая българският парламент намери някаква формула, по която да се изчислява минималната заплата. Това заяви пред журналисти в НС Любослав Костов от КНСБ, който коментира приетите промени в Кодекса на труда, касаещи размера на минималната работна заплата, предаде репортер на Novini.bg.

"От една страна формулата е правилна и отговаря на част от директивата, но не отговаря на друга част от директивата. Тази директива, за която говорим всички цяла есен, е - Директива за адекватни минимални работни заплати. В нея е описано как мерим тази адекватност. Отчитат се много на брой индикатори, единият от тях е - издръжката на живота. В момента съотношението е фиксирано - 50% минимална към средна заплата, което не е позволява да се тества адекватността на минималаната заплата. Това фиксиране на минималана заплата към средна е грешно, макар и формулата да е правилна. Днес беше постигната една половинчата победа за българския работник. Залагат се мини при преговорите с работодателите и минималната заплата няма да бъде вдигната от 1 юли, както е заложено", категоричен бе той.

По темата отношение взе и Ваня Григорова от КТ "Подкрепа".

"Започвам с благодарност към вносителите от БСП и партия "Възраждане", които се бореха този законопроект да влезе в пленарна зала. Днес все пак имаше гласуван текст за минималната заплата. Това дава някаква база, но проблемът е, че беше приет императивен текст, а именно - минималната заплата да бъде точно 50% от средната брутна такава, а не като дъно на минималната работна заплата. Това е проблем, защото се обезсмисля социалния диалог в НСТС. Десните партии в НС решиха, че всички международни разпоредби не важат за България и приеха императивен текст за размера на минималната работна заплата. Този текст противоречи на директивата за адекватност на минималната заплата. Ако някой очаква, че минималната заплата се определя по някаква формула X=Y+Z, трябва да се раздели с тази илюзия. Не можем да опростим живота и социалните условия до една формула. Това ще бъде променено, защото противоречи на европейските директиви. Увеличението няма да влезе в сила от 1 юли, за съжаление. Очевидно увеличение с под 10% не отговаря на ръста на цените. Народните представители казаха буквално - нас не ни интересува обедняването на българския работник. Не е вярно, че увеличението не може да се случи от 1 юли. След два месеца има поредни избори. Надяваме се тогава да има някакво редовно правителство. То може и е задължено да приеме нов бюджет. В този бюжет можеха да заложат увеличението на минималната работна заплата, но не го направиха", разкри Григорова.

#Ваня Григорова #МРЗ #КНСБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »