Жена предприемач у нас, възможно ли е?

Жена предприемач у нас, възможно ли е?
A A+ A++ A

През ноември се проведе "Денят на жената предприемач", под мотото "Жената в различните ѝ роли". В този празник на вдъхновението и женското предприемачество взеха участие както вдъхновяващи жени предприемачи, така и дами от сферата на шоубизнеса, медийните комуникации, спорта, технологиите, културата, здравеопазването, образованието и други.

Участие в събитието взе Славянка Стойкова, която е официален представител на Skeyndor за България. Тя е партньор и управител на три компании, които развива успешно. Като председател на Асоциацията на жените предприемачи, Славянка смята, че женското предприемачество винаги е съпътствано от творчески процес.Как решихте да бъдете част от организацията на това събитие?

Денят на жената предприемач е празник, който с гордост мога да кажа, че навлезе в България заради мен. Още помня онзи август през 2018 година, през който получих официален е-мейл, с който бях поканена да стана посланик на деня в България. Централа се намира в Ню Йорк, САЩ и възможността да бъда част от тази силна и подкрепяща кауза, както и да науча много по пътя на осъществяването й в България ме изкуши много. В световен мащаб 144 държави празнуват този ден и подкрепят различни каузи свързани с ненасилието над жени, женското предприемачество, образованието на жени и момичета, създаване на възможности и устойчивост за реализацията на техните идеи.

Наричате го празник. Какво празнуваме в "Деня на жената предприемач’?

На Денят на жената предприемач празнуваме всички тези, които имат дързостта да променят обстоятелства, средата и възможностите за другите – това е моят кратък философски отговор на въпроса. Предприемачеството е начин на мислене, желанието да развиваш обществото чрез действията си, да даваш пример, да създаваш възможности, да допринасяш е начин на действие, начин на живот. Жените често са в ролята на балансьори, като създават блага не само за себе си, но и за обществото, фирмата, семействата си, децата си, създават и възпитават бъдещите поколения. Това е отговорна и нелека роля, която често е осеяна с много притеснения, неразбиране, постоянното желание да даваш повече, а в същото време да нямаш достатъчно за себе си. Затова според мен е ценно да имаме време, та било то и един ден, в който да спрем и да обърнем поглед към тях.

Какви качества трябва да притежава една жена предприемач?

И много и малко, със сигурност жените предприемачи често страдат от недостиг на самоувереност и спокойствие, че се справят добре. Често ние жените сме по-предпазливи във взимането на решения, но пък сме по-дългосрочни и включващи спрямо екипите си и обществото. Много често учим повече, отколкото трябва да го правим, неуверени в своите собствени способности и устремени да докажем своя професионализъм и знания. Дали това е необходимо? Всеки решава сам. Аз мисля, че е важно да "чуваме" по-често гласа си, да се заобиколим от подкрепяща среда, която да не осъжда, а да търси конструктивни решения на общите ни проблеми и да се обичаме, защото е важно да се съхраним, за да имаме възможност да раздаваме и облагородяваме.

В какви роли влизаме - ние жените, всеки ден?

Ролите са ясни, която и да е жена предприемач ги знае до болка, както и очакванията, които са свързани с тях – да си справедлив и организиран управленец, да си всеотдайна майка, любяща съпруга, да си грижовна със семейството си, да имаш време за себе си и да изглеждаш добре. Балансът между тези роли обаче е много труден и често непостижим, което поставя жените предприемачи пред множество дилеми и самообвинения. Как може да бъде постигнат? За това са изписани множество трудове и не мисля, че може да се даде еднозначен отговор или има еднозначна формула. Важно е обаче да подхождаме с разбиране и да оказваме подкрепа на дамите, които ежедневно се стремят да изградят този крехък баланс.

Трудно ли е да сте жена предприемач и мотиватор у нас?

Мисля че зависи от индустрията, в която жената иска да развива своя бизнес. Някои са с преобладаващо женско присъствие, като този, в който работя аз, в други трябва да се доказваш дълго, преди колегите и партньорите мъже да изградят необходимото доверие. Със сигурност е трудно да "жонглираш" с ролите, но какво щеше да бъде животът, ако не се изграждахме и развивахме по пътя му.

Да бъдеш мотиватор или лидер, който вдъхновява е по-трудно. В България имаме нужда от силни и позитивни лидери, чийто глас да бъде чут и споделян, за да случим промените, които всички като общество искаме. Аз силно вярвам в това, че всеки бизнес трябва да развива обществото, от което черпи ресурс, както и че лидерът трябва да се стреми да мотивира и променя към добро поне живота на хората, които са пряко подчинени в екипа му. Познавам много вдъхновяващи лидери в България и въпреки, че е лесно да търсим по-доброто в чужбина, ако обърнем поглед към себе си, ще намерим много вдъхновяващи истории.

Как гледат мъжете на успелите жени у нас? Има ли пренебрежение?

Според мен зависи от културата на мъжа. Срещала съм и едното, и другото и не се обиждам, защото ако добре знаеш кой си, външната оценка е важна и коригираща, но не основополагаща. Работя чудесно с много партньори мъже и мисля, че място под слънцето има за всеки, стига да си честен и отговорен в работата си и да търсиш решения, а не проблеми. Това са конкурентните предимства, на основата на които ми се иска все по-често да изграждаме отношенията си.

Как да стартираме собствен старт-ъп?

Аз не съм идеалният кандидат-отговарящ за хората, които тепърва искат да създадат бизнес, може би единственото, което бих могла да споделя е опит, идеи и мотивацията, с която съм стартирала моя.

Със сигурност едно от основните неща, които трябва да направите е да съберете около себе си предприемчиви хора, които ще ви разбират и подкрепят конструктивно – без да "режат крилата ви", но и без да ви спестяват истината. Асоциацията на жените предприемачи в България – Селена е именно такава общност. Взаимодействието с хора с идеи и бизнес дава на свой ред много идеи за това как сами да създадем и оформим своя.

Вторият ми съвет е да се отървете от ограничаващите вярвания – всичко е възможно, стига да позволим съществуването му в нашата глава.

Вие сте представител на Skeyndor за България от 12 години. Какви ценни уроци научихте през този период?

Смея да твърдя, че съм от предприемачите, които са тествали почти всичко върху собствения си гръб. Това, разбира се, има и добра и лоша страна. Конкретно - научих се да си вярвам повече, да не се страхувам от предизвикателствата, да не спирам да вървя, въпреки че понякога не виждам "светлина в тунела". Силно вярвам, че когато правиш каквото трябва, независимо дали резултатите са добри към актуалния момент, успехът идва, рано или късно. Остава ти само да си достатъчно последователен да го изчакаш.

Обграждам се с хора, които обичам и за които не пестя усилията си. Те ми отвръщат със същото и това вероятно е моето различно "аз". С това заедно правим разликата и така променяме.

Какво бихте посъветвала жените, които са се насочили към кариерата на предприемачи?

Да не се страхуват, да обмислят и планират добре, защото цифрите не прощават и вълшебни пръчици няма, но и да не са прекалено колебливи в желанията си и осъществяването им. Ако това ви прави щастливи, трябва да го направите, защото това е единствения начин да раздадете целия си потенциал.

Има ли бъдеще за жените предприемачи в България?

Да, разбира се. Ставаме все повече! По принцип в България имаме високи проценти на женско предприемачество спрямо европейските, но е важно да обърнем внимание и на образованието или продължаващото обучение.

През следващата година в Селена ще имаме възможност да чуем доста мотивиращи и интересни лектори, за които ще споделяме през социалните си канали.

Развитието не спира с това да станем предприемачи, напротив тогава тепърва започва.

Дайте няколко съвета как да бъдем успешни?

За да сме успешни, трябва да обичаме това, което правим и да не ни пречи да се надскачаме и раздаваме. Трябва да държим на думата си, тоест да сме отговорни, защото репутация се гради цял живот. Да бъдем честни, откровени и добронамерени в постъпките и действията си. И разбира се да имаме приятели, които споделят същата "предприемчива" страст, за да можем да не се чувстваме самотни по пътя си.


#Мъж и жена

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Интервю
Последно от Интервю

Всички новини от Интервю »