"Ди Велт": Благодарение на България украинските танкове са се движили с руски нефт

"Ди Велт": Благодарение на България украинските танкове са се движили с руски нефт
Стоп кадър/Фейсбук
A A+ A++ A

Покрай доставките на дизел от България украинските танкове са се движили с руски нефт, казва Филип Фолкман-Шлук, авторът на разследването на "Ди Велт" за оказаната от България помощ за Украйна.

"България е изиграла изненадваща роля в подкрепата на Украйна във войната", категоричен е външнополитическият редактор на "Ди Велт" Филип Фолкман-Шлук, автор на разследването, посветено на българската помощ за Украйна. "Историята ни показва, че през първите месеци войната в Украйна е била по-различна, отколкото сме си представяли досега. Наред с Унгария България бе единствената държава от НАТО, която официално отказа да доставя оръжия на Украйна - поради това, че свързаната с Русия Социалистическата партия в София бе част от управляващата коалиция. Същевременно - както се оказа - прозападният премиер Кирил Петков до голяма степен е игнорирал мнението на своя коалиционен партньор, сключвайки неофициално споразумение с Киев след срещи с украинския президент Зеленски и външния министър Кулеба. Договореността е била за таен износ на оръжия, при това в големи количества. В ранната фаза на войната България е осигурявала поне една трета от нужните на Украйна оръжия. Също неофициално - чрез посредници - е бил доставян и дизел от българската рафинерия, където се преработва руски нефт. Т.е. украинските танкове са се движили с руски нефт. Новото сега е, че това ми бе потвърдено както от украинския външен министър Дмитро Кулеба, така и от бившия български премиер Кирил Петков", разказва Фолкман-Шлук във видео на сайта на "Ди Велт".

Авторът на разследването посочва, че в рамките на предизвикания от статията голям международен отзвук, тя е била цитирана и в руското телевизионно предаване "60 минути" - едно от най-любимите или най-важните пропагандни предавания на Путин. А е била озаглавена "Страната, която тайно спаси Украйна", защото България в продължение на месеци е оказвала решаващ принос, при това във време, в което не е изглеждало, че Украйна може да спечели войната, а западните системи още не са били доставени.

"Въпросът е на живот и смърт"

"България има оръжейна индустрия, оръжия са стигали и до Украйна, но новото, което ние разкрихме, е съществуването на тази договореност", казва Фолкман-Шлук. Украинският външен министър Кулеба е бил на дипломатическа мисия в София, официално не е засягал темата за оръжейните доставки, но зад кулисите казал на Петков - трябва да ни помогнеш, въпросът е на живот и смърт, ако не получим оръжията, руснаците ще завземат още повече села и градове, ще има още повече убити и изнасилени. На свой ред Кирил Петков отвърнал: "В много трудно положение съм политически, но ще направя каквото мога".

В отговор на въпроса дали с тази своя постъпка бившата комунистическа страна България е станала част от Запада, външнополитическият редактор на "Ди Велт" обобщава, че в България има два лагера: "От една страна са близките до Русия хора, които често са замесени и в корупционни схеми и искат да запазят властта, но има и друга България, която се пробужда - добре образовани хора,които имат невероятна смелост. Според мен Кирил Петков е поел голям политически, а и личен риск, заставайки на вярната страна на историята", убеден е Филип Фолкман-Шлук.

Източник: Дойче веле


#Филип Фолкман-Шлук #Ди Велт

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »