Не дишайте! Много градове у нас днес са с кошмарно токсичен въздух

Не дишайте! Много градове у нас днес са с кошмарно токсичен въздух
A A+ A++ A

Много градове в България се събудиха днес с много мръсен въздух. Станциите на Националната система за мониторинг на околна среда на територията на България, които следят качеството на атмосферния въздух показват, че има опасно превишени норми на фините прахови частици от типа ФПЧ10.

Концентрацията на праховите частици във въздуха в Пловдив е 5,2 пъти над нормата - 25.1µg/m³, според портала IqAir. Общо 11 града са попаднали в жълтия сектор по замърсяване на въздуха тази сутрин. Това са София, Бургас, Плевен, Видин, Варна, Русе, Пловдив, Враца, Несебър, Добрич и Шумен.

Въздухът в София е с наличие на прахови частици 2,4 над нормата. В Бургас замърсяването е 6,7 пъти над нормата. В Плевен замърсяването с фини прахови частици е 6,6 пъти над нормата, Видин - 6,6 пъти, Варна – 5,8 пъти, Русе – 5,5, Враца – 5 пъти, Несебър – 3,6 пъти, Добрич – 3 пъти, Шумен - също 3 пъти над нормата.

Концентрацията на праховите частици за Пловдив е определена като "лоша" и има оранжев код за отровно състоянието на въздуха в града.

От Община Пловдив призовава гражданите да не се правят разходки в близост до главни пътни артерии и области, отоплявани с въглища. Гражданите, използващи твърдо гориво за битово отопление, призоваваме за преминаване, при възможност, към алтернативно отопление (когато е приложимо). Не използвайте лични МПС, а обществен транспорт. Включете се в споделено пътуване и др.

В света днес най-замърсеният въздух е в Бангладеш, Чад, Пакистан, Таджикистан, Индия, Оман, Киргизстан, Бахрейн, Ирак и Непал. Това са държавите в челната десетка по замърсен въздух.

Най-чистият въздух тази сутрин в света е в Нова Каледония, Вирджинските острови, Пуерто Рико, Капе Верде, Финландия, Гренада, Бахамите, Австралия и Естония.

#мръсен въздух #замърсен въздух

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »